Twitter'ın yeni adı X'in isim hakkı krizi başını çok ağrıtabilir

Twitter'ın yeni adı X'in isim hakkı krizi başını çok ağrıtabilir

Elon Musk Twitter'ın logosunu ve ismini değiştirdi, X yaptı. Ancak sorun şu ki Meta, Microsoft ve daha yüzlercesi yeni Twitter adının ticari markalarına sahip. Peki bu ne anlama geliyor?

A+A-

Milyarder Elon Musk'ın Twitter'ı X olarak yeniden markalama kararı yasal açıdan karmaşık olabilir: Meta ve Microsoft gibi şirketler aynı harfin fikri mülkiyet haklarına zaten sahip.

X ticari markalarda o kadar yaygın kullanılıyor ve atıfta bulunuluyor ki, yasal zorluklara aday - ve eskiden Twitter olarak bilinen şirket gelecekte X markasını savunurken kendi sorunlarıyla karşılaşabilir.

"Twitter'ın bu yüzden birileri tarafından dava edilme ihtimali %100," diyen marka avukatı Josh Gerben, ABD'de halihazırda çok çeşitli sektörlerde X harfini kapsayan yaklaşık 900 aktif marka tescili saydığını söyledi.

Musk Pazartesi günü sosyal medya ağı Twitter'ın adını X olarak değiştirdi ve sosyal medya platformu için harfin stilize edilmiş siyah-beyaz bir versiyonu olan yeni bir logo tanıttı.

Marka adları, logolar ve sloganlar gibi malların kaynaklarını tanımlayan şeyleri koruyan ticari markaların sahipleri, diğer markaların tüketici karışıklığına neden olması durumunda ihlal iddiasında bulunabilirler. Çözümler maddi tazminattan kullanımın engellenmesine kadar uzanıyor.

Microsoft, 2003 yılından bu yana Xbox video oyun sistemiyle ilgili iletişimle ilgili bir X ticari markasını kullanıyor. Threads platformu yeni bir Twitter rakibi olan Meta Platforms, 2019 yılında yazılım ve sosyal medya gibi alanlar için mavi-beyaz bir "X" harfini kapsayan federal bir ticari markaya sahip.

Gerben, Meta ve Microsoft'un, Twitter'ın X'inin kendi marka değerlerine zarar vermediği sürece dava açmayacaklarını söyledi.

Meta'nın kendisi de adını Facebook olarak değiştirdiğinde fikri mülkiyet sorunlarıyla karşılaştı. Geçen yıl yatırım şirketi Metacapital ve sanal gerçeklik şirketi MetaX tarafından açılan ticari marka davalarıyla karşı karşıya kalan Meta, yeni sonsuzluk sembolü logosuyla ilgili bir başka davayı da sonuçlandırdı.

Ve eğer Musk ismi değiştirmeyi başarırsa, diğerleri hala 'X'i kendileri için talep edebilirler.

Loeb & Loeb hukuk firmasında ticari marka avukatı olan Douglas Masters, "Tek bir harfi, özellikle de ticari olarak 'X' gibi popüler bir harfi korumanın zorluğu göz önüne alındığında, Twitter'ın koruması muhtemelen X logosuna çok benzer grafiklerle sınırlı kalacaktır" dedi.

Masters "Logonun ayırt edici pek bir özelliği yok, bu nedenle koruma çok dar olacak." dedi.

Insider daha önce Meta'nın bir X ticari markasına sahip olduğunu bildirmiş ve avukat Ed Timberlake Microsoft'un da bir ticari markaya sahip olduğunu tweetlemişti.

Etiketler : ,
İlgili Haberler