Uçak biletlerindeki büyük zamma rağmen rezervasyonlar fırladı

Uçak biletlerindeki büyük zamma rağmen rezervasyonlar fırladı

Artan bilet fiyatlarına rağmen gökyüzüne çıkmaya kararlı olan yolcular, dirençli tüketici harcamalarının küresel ekonomiyi canlandırmasıyla havayolu kârlarını yeni zirvelere taşıdı.

A+A-

Cuma günü rekor kar açıklayan British Airways'in sahibi IAG, Atlantik ötesine ve tatil bölgelerine yapılan seyahatlerin "müşterilerin tatile öncelik vermesi nedeniyle" özellikle popüler olduğunu belirtirken, Air France-KLM yüksek harcama yapan tatilcilerin business class kabinlerini doldurduğunu söyledi.

Sıcaklıkların yeni rekorlara ulaştığı ve BM Genel Sekreteri'nin "küresel kaynama" uyarısında bulunduğu bir dönemde gerçekleşen güçlü rezervasyonlar, bu yıl Avrupa'da yaklaşık yüzde 30 artan uçak bileti fiyatlarındaki keskin artışa meydan okudu.

ABD'de United son çeyrekte Avrupa'ya yapılan uçuşlardan elde edilen gelirin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 arttığını, Delta ise transatlantik uçuş satışlarının yüzde 65 arttığını bildirdi.

Mastercard CEO'su Michael Miebach bu hafta yaptığı açıklamada, ödeme şirketinin kart kullanıcılarının sınır ötesi harcamalarının ikinci çeyrekte 2019 seviyelerinin yüzde 154'üne ulaştığını bildirirken, "Tüketici harcamaları, deneyim ve seyahat harcamalarının odak noktası olmaya devam etmesiyle esnekliğini korudu" dedi.

Dünyanın en büyük kruvaziyer şirketlerinden biri olan Royal Caribbean, Perşembe günü yaptığı açıklamada, gemi seyahatlerine yönelik "olağanüstü güçlü" talep ve rezervasyonlar ile fiyatlardaki "adım değişikliği" nedeniyle işlerinin "tüm silindirlerde ateşlendiğini" söyledi.

Tüketicilerin yüksek fiyatlar ve artan faiz oranları karşısında harcama yapmaya istekli olması, ABD'nin resesyondan kaçınması umutlarını artırıyor. ABD'nin GSYİH büyümesi ikinci çeyrekte beklenenden daha iyi bir ivmeyle yüzde 2,4'e yükselirken, tüketici harcamalarındaki yüzde 1,6'lık artış da beklentileri aştı.

Colgate-Palmolive'den Coca-Cola'ya, şirketler bu hafta yatırımcılara "dirençli tüketicinin" hala harcama yaptığına dair güvence verdi. Barbie ve Oppenheimer'ın geçen hafta gösterime girmesiyle İngiltere sinemaları son dört yılın en yoğun açılışını yaptı. ABD'de sinemalar bu yılki en güçlü açılış hafta sonlarını yaşadı.

Her ne kadar birçok hane geri çekilmiş ve en yoksullar artan gıda ve enerji maliyetlerinden ağır bir şekilde etkilenmiş olsa da, tüketim ABD, İngiltere ve Avro Bölgesi'nde birçok kişinin beklediğinden daha iyi durumda.

IMF bu hafta küresel büyüme görünümünü yükseltirken, "Birçok ekonomide tüketiciler pandemi sırasında biriktirdikleri fazla tasarruf stokunu henüz tüketmedi; bu durum tüketimde son dönemde görülen gücü daha da sürdürebilir" dedi.

T Rowe Price'ın baş ABD ekonomisti Blerina Uruci, Amerikalıların pandeminin başlarında biriktirdikleri tasarrufların çoğunu harcamış olmaları, istihdam artışının yavaşlaması ve öğrenci kredisi alanların dördüncü çeyrekte geri ödemelere yeniden başlamaları gerekmesi nedeniyle tüketici harcamalarının ikinci yarıda yavaşlayabileceği uyarısında bulundu.

İşgücü piyasaları soğudukça ve ücretlerdeki artış yavaşladıkça, bazı alıcılar mobilyalardan jakuzilere ve lüks ürünlere kadar isteğe bağlı harcamalarını geri çekiyor.

Seyahat sektöründen bazıları sektördeki patlamanın sona ermesi gerektiği uyarısında bulunuyor. Heathrow'un patronu John Holland-Kaye, insanların "aşırı yüksek" bilet fiyatlarını daha ne kadar ödeyebileceklerini sorguladı, "Endişemiz, talebin sonsuza kadar yerçekimine meydan okuyamayacağıdır" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler