UPS'in krize yol açan grevi daha yüksek ücret artışıyla sona erdi

UPS'in krize yol açan grevi daha yüksek ücret artışıyla sona erdi

UPS ve sendika planlanan 5 yıllık anlaşma ve daha fazla ücretle grevi önledi

A+A-

UPS ve Teamsters sendikası, ekonomiye milyarlarca dolara mal olabilecek ve ülkedeki paket sevkiyatlarının dörtte birini aksatabilecek grev tehdidinden bir hafta önce, paket teslimat firmasında çalışan yaklaşık 340.000 ABD'li işçi için geçici bir sözleşme anlaşması imzaladı.

Salı günü imzalanan ve sendika üyeleri tarafından onaylanması gereken anlaşma, taşımacılık sektöründeki işçi gruplarına bir kazanım daha sağladı. Demiryolu, havayolu ve Batı Yakası liman işçileri, işgücü kıtlığı ve pandeminin başlarında ABD ekonomisini ayakta tutmak için hayatlarını riske atanlara verilen kamuoyu desteği nedeniyle pazarlık ellerinin güçlendiğini gördüler.

Amerika Birleşik Devletleri genelinde günde yaklaşık 20 milyon paket taşıyan UPS çalışanlarının 1 Ağustos'ta yapmayı planladıkları grev, müşterileri, pilotlar sendikasıyla görüşmelerini sürdüren FedEx gibi rakiplerinin kucağına da itebilirdi.

Uluslararası Teamsters Kardeşliği Genel Başkanı Sean O'Brien, "Bu sözleşme emek hareketinde yeni bir standart oluşturuyor ve tüm işçiler için çıtayı yükseltiyor" dedi.

Teamsters, sözleşmenin tarihi ücret artışları, bir ücretli tatil daha ve şirketin her yerde bulunan kahverengi dağıtım kamyonlarında klima sağladığını söyledi. Ayrıca iki kademeli ücret sistemini ve teslimat sürücüleri için zorunlu fazla mesaiyi de ortadan kaldırıyor.

"UPS tarihindeki en iyi sözleşmeyi talep ettik ve aldık," diyen O'Brien, UPS'in sendikadan tek bir taviz almadan masaya 30 milyar dolarlık yeni para koyduğunu da sözlerine ekledi ve "Oyunu değiştirdik." dedi.

UPS, O'Brien'ın tahmini hakkında doğrudan yorum yapmayı reddetti. Anlaşmanın finansal etkisini değerlendirmek için en iyi konumda olduğunu söyleyen şirket, 8 Ağustos'taki ikinci çeyrek kazanç çağrısı sırasında rehberliği güncellemeyi planlıyor.

UPS CEO'su Carol Tomé, "Bu anlaşma UPS'in tam ve yarı zamanlı çalışanlarını sektör lideri ücret ve yan haklarla ödüllendirmeye devam ederken, rekabet gücümüzü korumak için ihtiyaç duyduğumuz esnekliği de koruyor" dedi.

UPS hisseleri, duyurunun ardından %1,6 oranında yükseldikten sonra Salı günü %1,9 düşüşle 184,69$'dan kapandı.

Susquehanna analisti Bascome Majors bir müşteri notunda, anlaşmaya ilişkin ilk detayların "sendikanın ilk yıl için beklediğimizden daha fazla ücret artışı elde ettiğini UPS'in ise karşılığında kişisel araç sürücüleri ve yedi günlük operasyonlara olası bir geçiş gibi konularda esnekliği koruduğunu" gösterdiğini söyledi.

Teamsters, ekonomi üzerindeki potansiyel etkisine rağmen, emekten yana kampanya yürüten ve yeniden seçilmek isteyen Demokrat Başkan Joe Biden'dan, yönetimi demiryolu ve diğer sektörlerdeki iş görüşmelerinde yer alsa bile müdahale etmemesini açıkça istedi.

Yine de Biden UPS anlaşmasını överek "bizi işçiler için daha iyi bir anlaşmaya yaklaştırıyor ve bu da ekonomik ivmemize katkıda bulunacak" dedi.

Yatırımcılar, analistler ve ABD Ticaret Odası ve Ulusal Perakende Federasyonu gibi iş grupları bir anlaşma için bastırdı ve açıklamanın ardından rahatladıklarını ifade etti.

Elinde 30 Haziran itibariyle 191,1 milyon dolar değerinde UPS hissesi bulunan ve şehrin emeklilik fonunun yatırım danışmanı olarak görev yapan New York City Comptroller Brad Lander, anlaşmanın "yatırımcılar ve daha gelişen ve kapsayıcı bir Amerikan ekonomisini önemseyen herkes için çok cesaret verici" olduğunu söyledi.

İşçi eylemlerinin ekonomik etkileri konusunda uzmanlaşmış bir düşünce kuruluşu olan Anderson Economic Group'un tahminlerine göre 10 günlük UPS grevinin ABD ekonomisine maliyeti 7 milyar dolardan fazla olabilirdi.

Teamsters, anlaşmayı onaylamak için üye oylamasının 3 Ağustos'ta başlayıp 22 Ağustos'ta sona ereceğini söyledi.

Sendika, anlaşma uyarınca, mevcut tam ve yarı zamanlı UPS çalışanlarının 2023 yılında saat başına 2,75 dolar, sözleşme süresince ise saat başına 7,50 dolar daha fazla ücret alacağını söyledi.

Yarı zamanlı çalışanlar için genel ücret artışları, bir önceki UPS Teamsters sözleşmesinde elde edilen miktarın iki katı olacak - ve mevcut yarı zamanlı çalışanlar, görüşmelerdeki önemli bir tıkanma noktasını ele alarak ortalama %48'lik bir toplam ücret artışı alacaklar.

Jefferies analistleri bir müşteri notunda, yatırımcıların 25 dolara kadar ulaşması beklenen yeni yarı zamanlı başlangıç ücretine odaklandığını söyledi.

UPS yarı zamanlı çalışanları şu anda saat başına yaklaşık 20 dolar kazanıyor. Anlaşmaya göre bu rakam önümüzdeki beş yıl içinde 21 dolara yükselecek ve saat başına 23 dolara çıkacak.

Bu arada FedEx ve pilotlar sendikası, Pazartesi günü sendika üyelerinin geçici bir sözleşme anlaşmasını reddettiklerini açıklamalarının ardından, muhtemelen federal gözetim altında görüşmeleri yeniden başlatıyor.

UPS aynı zamanda Amazon.com gibi çalışanlarına çok daha az ücret ödeyen sendikasız teslimat rakipleriyle de rekabet ediyor.

FedEx ve Amazon hisseleri %1'den daha az artışla kapandı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler