USB-C girişi ile iPhone 15'lerde ne değişecek?

USB-C girişi ile iPhone 15'lerde ne değişecek?

Apple, Avrupa Birliği'nin dayatmasıyla iPhone 15'lerde Lightning portunu terk etti, USB Type-C portuna geçiş yaptı. Peki bu geçiş ile iPhone'larda ne değişecek?

A+A-

Apple'ın yeni iPhone 15 ve iPhone 15 Pro modellerinin her birinde bir USB-C bağlantı noktası bulunuyor, ancak bu bağlantı noktasının özellikleri modeller arasında farklılık gösteriyor.

Apple nihayet iPhone 15 serisiyle birlikte Lightning'den USB-C'ye geçiş yaptı. İyi ya da kötü, bu evrensel bağlantı noktası kullanıcıların yeni bir kablo standardına geçmesine olanak tanıyor, ancak USB-C'nin nasıl çalıştığı ve mevcut özellikler konusunda pek çok nüans var.

iPhone 15 ve iPhone 15 Plus, 480Mbps veri aktarımı yapabilen USB 2.0 Type-C bağlantı noktalarına sahip. iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max'te ise 10 Gb/sn kapasiteli bir USB 3.2 Gen 2 Type-C bağlantı noktası bulunuyor. Tüm modeller, 20W veya daha yüksek USB PD adaptörleriyle 27W'a kadar hızlı şarj olmaya devam ediyor.

Bu da standart iPhone kullanıcılarının Lightning ve USB-C arasında çok fazla kullanım değişikliği görmeyeceği anlamına geliyor. Bağlantı noktası farklı bir şekle sahip, ancak bağlantı noktasının yaptığı şey neredeyse aynı.

USB 3.3 Gen 2, yüksek aktarım hızları sayesinde profesyonel modellere önemli ölçüde fayda sağlayacak. Örneğin, bu bağlantı noktası 4K 60Hz ProRes videoyu doğrudan harici bir SSD'ye kaydedebilir.

USB-C kabloları ve cihaz şarjı

USB-C konektörüne sahip hemen her şey bir şekilde iPhone 15 serisiyle arayüz oluşturabilecek. Bir MFi programı bulunmadığından, bu nesil aksesuarlar için resmi Apple sertifikası gerekmiyor.

Apple kutuya bir kablo ekliyor ancak bu kablo yalnızca USB 2.0 hızında çalışıyor ve Mac, iPad ve eski iPhone'larla birlikte verilen kablolarla aynı seviyede. iPhone'unu şarj etmekten daha fazlasını yapmak isteyenlerin ayrı bir kablo satın alması gerekecek.

Kullanıcılar, bazı istisnalar dışında iPhone'larını geçici USB-C güç bankalarına da dönüştürebilirler. Yalnızca 4,5W çıkış veriyor ve bir iPhone 15'i başka bir iPhone 15'e takarsanız, pili daha düşük olan cihaz diğer cihazdan şarj alıyor.

Bu, telefonun USB Güç Dağıtımı'nı desteklediği varsayıldığında Android cihazlarda da çalışıyor. Lightning'li eski iPhone'lar USB PD çıkışını desteklemediğinden, hangisi daha yüksek pil yüzdesine sahip olursa olsun, her zaman bir iPhone 15'ten şarj edilecek.

Apple bu özelliği, bir AirPods şarj kasasına veya bir Apple Watch'a hızlı şarj eklemenin bir yolu olarak sundu. 4,5 W son derece yavaş olsa da küçük bir aksesuarı birkaç saatlik ek kullanım için şarj etmeye yetiyor.

iPhone 15 ile çalışan USB-C aksesuarları

Artık iPhone 15 ve iPhone 15 Pro ile çalışabilen devasa yeni bir aksesuar pazarı var. Sahip olduğunuz çoğu USB-C aksesuarı destekleniyor olabilir.

Örneğin, görüntü girişi için kameralar, daha iyi ses kaydı için mikrofonlar, kablolu oyun kumandaları, ekranlar, depolama aygıtları, kablolu kulaklıklar, CarPlay araçları, ethernet adaptörleri ve kart okuyucuları bağlayabilirsiniz.

Ekranlar özellikle önemli. Birçok ekran doğrudan USB-C üzerinden bağlanabiliyor. USB-C üzerinden bağlandığında 4K ekranlar 60Hz'de destekleniyor. Ayrıca Dolby Vision ve HDR desteği de mevcut.

USB-C - HDMI adaptörleri artık iPhone ile çalışıyor ve tamamen Type-C üzerinden aynı çözünürlükleri destekliyor. Bu, oturma odanızdaki televizyonunuz için mükemmel.

Ne yazık ki, Apple henüz iPhone'da sağlam bir harici ekran desteğine sahip değil. Sahne Yöneticisi'ne sahip iPad'in aksine, iPhone'unuzu yalnızca yansıtabilir veya bu harici ekranda video ve fotoğraf görüntüleyebilirsiniz.

Yine de iPhone'u bir monitöre bağlayabileceğiniz ve daha konsol benzeri bir deneyim için kablosuz bir kumandayla eşleştirebileceğiniz için yetenekli bir oyun sistemi haline getiriyor. Oyun geliştiricileri de harici bir ekrana bağlandığında özel ayarlar yapabiliyor.

Klavyeler, kameralar, oyun kumandaları ve kulaklıklar gibi aksesuarlar USB-C üzerinden bağlanabilir. Bluetooth kumanda ile harici bir ekranda oyun oynamanın popüler bir seçenek olabileceğini düşünüyoruz.

Daha fazlası gelecek

iPhone'da USB-C henüz keşfedilmemiş bir alan. Çok sayıda uygulama ve aksesuar kullanıma sunulmuş olsa da Apple'ın etkisi ve büyüklüğü daha fazlasının piyasaya çıkmasını sağlayacak.

Android cihazlar bir süredir USB-C'ye sahipti, ancak aksesuar üreticileri paranın iPhone'da olduğunu bildiğinden, çoğu Lightning'e özgü ürünler geliştirmeye odaklandı. USB-C'nin daha geniş çapta kullanılabilir olması, müşteriler için daha evrensel seçenekler sunacak.

Bu haber toplam 736 defa okunmuştur
İlgili Haberler