Worldcoin: ChatGPT'nin kurucusu kendi kripto parasını çıkardı

Worldcoin: ChatGPT'nin kurucusu kendi kripto parasını çıkardı

OpenAI CEO'su Sam Altman tarafından kurulan bir kripto para projesi olan Worldcoin Pazartesi günü piyasaya sürüldü.

A+A-

OpenAI'in çıkardığı Worldcoin isimli projenin temel hedefi, şirketin sahibinin bir yapay zeka botu değil, gerçek bir insan olduğunu kanıtlamak için "dijital pasaport" olarak tanımladığı Dünya Kimliği'ni ön plana çıkarmak. Bir World ID almak için, bir müşteri Worldcoin'in yaklaşık bir bowling topu büyüklüğünde gümüş bir top olan 'küresini' kullanarak yüz yüze bir iris taraması yapmak için kaydolur. Kürenin iris taraması kişinin gerçek bir insan olduğunu doğruladıktan sonra bir World ID yaratır.

Worldcoin'in arkasındaki şirket San Francisco ve Berlin merkezli Tools for Humanity.

Projenin beta döneminden bu yana 2 milyon kullanıcısı var ve Pazartesi günkü lansmanla birlikte Worldcoin "orbing" operasyonlarını 20 ülkede 35 şehre ölçeklendiriyor. Bir cazibe olarak, belirli ülkelerde kaydolanlara Worldcoin'in kripto para tokenı WLD verilecek.

WLD'nin fiyatı Pazartesi günü erken işlemlerde yükseldi. Binance'in web sitesine göre, dünyanın en büyük borsası Binance'de 5,29 $'lık bir zirveye ulaştı ve 0,15 $'lık bir başlangıç fiyatından 2,49 $'a ulaştı ve 25,1 milyon $'lık işlem hacmi gördü.

Kurucu ortak Alex Blania Reuters'e verdiği demeçte, blok zincirlerinin Dünya Kimliklerini gizliliği koruyacak ve tek bir varlık tarafından kontrol edilemeyecek veya kapatılamayacak şekilde saklayabileceğini söyledi.

Proje, ChatGPT gibi son derece insani bir dil üreten yapay zeka sohbet botları çağında World ID'lerin gerekli olacağını söylüyor. Dünya kimlikleri, gerçek insanlar ile çevrimiçi yapay zeka botları arasındaki farkı anlamak için kullanılabilir.

Altman Reuters'e verdiği demeçte Worldcoin'in, ekonominin üretken yapay zeka tarafından nasıl yeniden şekillendirileceğini ele almaya da yardımcı olabileceğini söyledi ve şu sözleri kaydetti:

"İnsanlar yapay zeka tarafından güçlendirilecek ve bunun da büyük ekonomik etkileri olacak".

Altman'ın sevdiği örneklerden biri, evrensel temel gelir ya da UBI, genellikle hükümetler tarafından yürütülen ve her bireyin ödeme alma hakkına sahip olduğu bir sosyal yardım programı. Yapay zeka "insanların şu anda yaptığı işlerin giderek daha fazlasını yapacağından" Altman, UBI'nin gelir eşitsizliğiyle mücadeleye yardımcı olabileceğine inanıyor. Yalnızca gerçek insanlar Dünya Kimliklerine sahip olabileceğinden, UBI uygulanırken dolandırıcılığı azaltmak için kullanılabilir.

Altman, UBI'li bir dünyanın "çok uzak bir gelecekte" olacağını düşündüğünü ve hangi varlığın para dağıtabileceği konusunda net bir fikri olmadığını, ancak Worldcoin'in bunun gerçeğe dönüşmesi için zemin hazırladığını söyledi.

Altman "Ne yapacağımızı bulabilmek için bazı şeyleri denemeye başlamamız gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

İlgili Haberler