Yabancılar son üç ayda hangi hisseleri aldı, hangilerini sattı

Yabancılar son üç ayda hangi hisseleri aldı, hangilerini sattı

Yabancıı yatırımcıların son üç ayda Borsa İstanbul'da en çok aldığı ve sattığı hisse senetleri

A+A-

Halk Yatırım, son üç ayda endeksin 7.200/8.500 arasında dalgalandığı Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların en çok aldığı ve sattığı hise senetleri ile ilgili analizini yayımladı. Halk Yatırım'ın paylaştığı çalışmaya göre, yabancılar söz konusu dönemde TOASO, FROTO, THYAO, PGSUS ve EREGL hisselerinde pozisyonlarını azaltırken, ENKAI, ASELS ve GARAN hisselerinde ise pozisyonlarını artırdı. Çalışmanın dikkat çeken yerleri şöyle:

Aşağıdaki tabloda BIST 30 şirketlerinin son üç aylık yabancı takas oranlarını, oran değişimlerini, bu dönemki en düşük ve en yüksek yabancı takas oranlarını ve ilgili tarihlere dair fiyatlar ile yabancı yatımcıların son dönem aktivitelerini görebilirsiniz. 

Tablodaki verilere baktığımızda, yüksek yabancı takas oranına karşın TOASO, FROTO, THYAO, PGSUS ve EREGL hisselerinde son dönemde yabancıların pozisyon azaltması, ENKAI, ASELS ve GARAN hisselerinde ise pozisyon artışı dikkat çekiyor.

BIST 100 Şirketlerinin periyodik yabancı takas oranı değişimleri Aşağıdaki tabloda BIST 100 şirketlerinin son bir hafta, iki hafta, bir ay, üç ay ve altı aylık dönemlerde yabancı takas oranlarındaki değişimleri takası en çok artan ve azalan ilk on şirket bazında görebilirsiniz.

SMRTG,PSGYO ve ASELS son 3 Aylık dönemde yabancı takas oranında devam eden düzenli artış ile ;FROTO ise son 3 Aylık dönemde yabancı takas oranında devam eden düzenli azalış ile dikkat çekmektedir.

BIST 30 Şirketlerinin Son 3 Aylık Yabancı Takas Oranları

Aşağıdaki tabloda, BIST 30 şirketlerinin cari yabancı takas oranlarının son üç aylık dönemde gördükleri en yüksek ve en düşük yabancı takas oranlarına olan konumunu görebilirsiniz. Tablo, cari yabancı takas oranı en yüksek hisseden en düşük hisseye doğru sıralanmıştır.

Grafikteki verilere göre son iki yılda; BIST 30 Endeksi Yabancı Takas Oranı 31/10/2023 tarihinde %31.47, minimum Yabancı Takas Oranı 31/05/2023 tarihinde %29.41, maksimum Yabancı Takas Oranı ise 19/11/2021 tarihinde %46.22 olarak gerçekleşmiştir.

Not: BIST 30 Yabancı Takas Oranı, endeks kapsamındaki şirketlerin endeks ağırlıkları ve yabancı takas oranları esas alınarak hesaplanmış olup Takasbank tarafından açıklanan yabancı takas oranından farklılık göstermektedir.

 

İlgili Haberler