Yaklaşık yarım milyar küçük teknoloji ürünü çöp oldu

Yaklaşık yarım milyar küçük teknoloji ürünü çöp oldu

Material Focus tarafından yapılan bir araştırmaya göre, geçen yıl kablo, lamba, mini vantilatör ve tek kullanımlık elektronik sigara gibi yaklaşık yarım milyar küçük elektrikli eşya çöpe atıldı.

A+A-

Küçük teknolojik eşyalar hızla çöp oluyor. Hızlı modanın elektrikli versiyonu olan bu "Hızlı Teknoloji" ürünlerinin en hızlı büyüyen e-atık türü olduğu belirtiliyor.

Araştırmaya göre, ortalama bir evde kullanılmayan 30 elektrikli eşya da tozlanıyor.

Bu ürünler değerli hammaddeler içeriyor ve hepsi geri dönüştürülebilir. Kar amacı gütmeyen Material Focus grubu Opinium Research'e 2000 kişi üzerinde bir anket yaptırdı. Verilen yanıtlara dayanarak, geçen yıl Birleşik Krallık'ta 471 milyon "Hızlı Teknoloji" ürününün çöpe atıldığı hesaplandı:

260 milyon tek kullanımlık vape
30 milyon LED, solar ve dekoratif ışık
26 milyon kablo
10 milyon USB bellek
7 milyon kablosuz kulaklık
5 milyon mini hayran

Bu ürünlerin ortalama 4 sterlinlik maliyeti, her zaman öyle tasarlanmamış olsalar da, tüketicileri bunları tek kullanımlık olarak görmeye teşvik ediyor.

Hepsi de bakır teller ve lityum piller gibi geri dönüşüm süreciyle geri kazanılabilecek değerli hammaddeler içeriyor.

Material Focus'un yönetici direktörü Scott Butler şunları söyledi: "İnsanlar değerli malzemeler içerdiklerinin farkında olmayabilir ve bunları sadece çöpe atarlar, bu da onları yeni bir şeye dönüştürmek yerine içlerindeki her şeyi kaybetmemiz anlamına gelir. Fişi, pili ya da kablosu olan her şeyin geri dönüştürülebileceği ve bunu yapmak için yakınınızda bir yer olduğu mesajını vermek istiyoruz."

Dünya genelinde de benzer bir tablo var. Atık Elektrikli ve Elektronik Ekipman Forumu'nun araştırmasına göre, tüketiciler her yıl 9 milyar kg kablo, oyuncak, elektronik sigara, yeni kıyafetler ve benzeri cihazları çöpe atıyor ve bunları genellikle e-atık olarak tanımlamıyor.

Material Focus'un araştırması, elektrikli atık miktarının 2017'den bu yana azaldığını da gösterdi. Bunun nedeni kısmen birçok elektrikli eşyanın artık daha hafif olması, ancak aynı zamanda geri dönüşüm oranlarının artması. İnsanların %60'ı artık elektrikli eşyalarını geri dönüştürdüğünü söylüyor.

Ancak pek çok kişi kablolar, cep telefonları ve uzaktan kumandalar gibi kullanılmayan elektrikli eşyaları da tozlanmaya bırakıyor; bu da ev başına 30 eşyaya tekabül ediyor ve bunların hepsi daha iyi bir şekilde değerlendirilebilir.

İngiliz Perakende Konsorsiyumu sürdürülebilirlik danışmanı Nadiya Catel-Arutyunova şunları söyledi: "İster online ister mağazada olsun, elektrikli ürünler satan tüm perakendecilerin, nereden satın alınmış olursa olsun, müşterilerin eski elektrikli ürünlerini atmalarına yardımcı olmaları gerekmektedir."

Material Focus'un anketi, Opinium Research tarafından Temmuz ayında Fast Tech için ve Ağustos-Eylül aylarında istiflenmiş elektrikli eşyalar için ulusal düzeyde temsili 2000 yetişkinle yapılan bir ankete dayanıyor. Elektronik sigara rakamı ise Yougov tarafından Haziran ve Ağustos ayları arasında 5,156 yetişkinle yapılan bir anketten geliyor.

Material Focus, kendini geri dönüşümü teşvik etmeye adamış, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Devletin geri dönüşüm hedeflerini tutturamayan elektrik üreticilerinin ödediği ücretlerle finanse ediliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler