Yapay zeka küresel ekonominin beklenen kurtarıcısı mı olacak?

Yapay zeka küresel ekonominin beklenen kurtarıcısı mı olacak?

Nvidia'dan Çarşamba günü gişe rekorları kıran bir kâr raporu hem piyasalar hem de ekonomi için önemli bir noktayı belirginleştirdi: İyi ya da kötü, yapay zeka geleceğin ta kendisi.

A+A-

İster kişiselleştirilmiş alışveriş, ister sürücüsüz arabalar, isterse sağlık, oyun ve finans için çok çeşitli robotik kullanımlar olsun, yapay zeka neredeyse herkesin hayatında bir faktör haline gelecek gibi görünüyor.

Nvidia'nın ilk çeyrekteki muazzam kazancı, firmanın 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ve hem Wall Street'te hem de Silikon Vadisi'nde açık bir liderlik statüsüne sahip seçkin teknoloji liderleri kadrosuna yaklaşırken bu fenomenin ölçülmesine yardımcı oldu.

TS Lombard'ın baş ABD ekonomisti Steve Blitz, "Yapay zeka gerçek, geçici bir heves değil ve sadece ilk aşamalarındayız" dedi ve ekledi: "Önümüzdeki üç ila altı ay içinde ekonominin gidişatını değiştirir mi? Muhtemelen değiştirmez. Önümüzdeki üç ila altı yıl boyunca ekonomiyi değiştirir mi? Kesinlikle ve çok ilginç şekillerde."

Blitz'in öngördüğü değişikliklerden bazıları, yabancı işgücüne olan talebin azalması, kodlama ve yaratıcı yazarlığın insanlar yerine makineler tarafından yapılabileceği bir "satış noktası" etkisi ve şu anda aşikar görünenin ötesine geçen bir dizi başka faaliyet.

Kullanıcı ile sohbet eden bir chatbot olan OpenAI'nin ChatGPT'si gibi ürünlerin geliştirilmesi, potansiyelin ortaya çıkmasına yardımcı oldu.

Blitz, "Yapay zekanın değerini ya da etkisini abartmak benim için zor ve önümüzdeki on yılın, teknolojinin bugüne kadar gördüklerimizin ötesinde, bilgisayarların ve telefonların ötesinde daha geniş bir şekilde uygulanmasıyla ilgili olduğu ve bu uygulamanın muazzam bir avantaja sahip olduğu görüşümle uyumlu" dedi.

Her ikisi de Wall Street tahminlerinin oldukça üzerinde olan 7,19 milyar dolarlık gelirden elde edilen hisse başına 1,09 dolarlık kar yeterli değilmiş gibi Nvidia, büyük ölçüde yapay zeka çipi tedariki işindeki lider konumundan kaynaklanan mevcut çeyrek için 11 milyar dolarlık satış beklediğini belirtti.

Hisseler Perşembe günü öğle saatlerinde %26'dan fazla yükseldi ve şirketin piyasa değeri 950 milyar doları aştı.

Ancak daha geniş çaplı piyasa tepkisi zayıf kaldı.

Aynı zamanda, ekonomik yavaşlama endişeleri yapay zeka konusundaki heyecana rağmen devam ediyor.

Bleakley Advisory Group'un baş yatırım yetkilisi Peter Boockvar, "Ekonominin geri kalanının yapay zekadan elde edeceği yayılma ve faydalar çok yıllı, on yıllı bir süreç" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu, büyümenin önemli bir parçası mı yoksa seyahat, eğlence ve restoran harcamaları dışında ekonominin diğer kısımları pek de iyi gitmiyor gibi göründüğü için harcamaları başka şeylere mi yönlendiriyor?"

Bu durum, söz konusu şirketlerin yapay zekânın personel giderlerini azaltma gibi maliyet tasarrufu sağlayan yönlerinden faydalanabilecekleri düşünülmesine rağmen gerçekleşti. Nvidia'nın çip alanındaki baş rakibi Intel'in de seans içinde %6,2'lik bir düşüş yaşadığı görülüyor.

Boockvar, "Ekonomide görmezden gelemeyeceğimiz bazı ciddi boşluklar var. Yapay zeka çılgınlığı durulursa, insanlar Microsoft, Google ve Amazon'un temel iş trendlerinin açıkça yavaşladığını görecekler çünkü hepimiz aynı ekonomik havayı soluyoruz."

Yapay zeka da herkes için kazanan olmadı.

DataTrek Research, son üç yıl içinde ilk halka arzlar yoluyla piyasaya çıkan yapay zeka ile ilgili dokuz büyük şirketi inceledi ve bunların toplu değerlemelerinin ilk seviyelerine göre %74 düştüğünü tespit etti.

İlgili Haberler