Yaptırımlar sonrası Çinliler Nvidia çiplerini yeraltı tezgahlarından fahiş fiyata alıyor

Yaptırımlar sonrası Çinliler Nvidia çiplerini yeraltı tezgahlarından fahiş fiyata alıyor

Nasdaq'ta hızlı yükseliş yaşayan ve yapay zekayı arkasına alarak trilyon dolarlık şirket olma ünvanını kazanan Nvidia'ya ait çipleri Çin'de bulmak güç olsa da mümkün. Çipler genellikle yeraltı tezgahlarında ve fahiş fiyatlarla satılıyor.

A+A-

Çinli bir alıcı, ABD yaptırımlarının ardından üst düzey Nvidia'ya ait yapay zeka çiplerini nereden satın alabilir?

Çin'in güneyindeki Shenzhen şehrindeki ünlü Huaqiangbei elektronik bölgesini ziyaret etmek iyi bir yol, özellikle de ilk 10 katı kamera parçalarından dronlara kadar her şeyi satan dükkanlarla dolu olan SEG Plaza gökdelenini unutulmamalı. Çiplerin reklamı yapılmıyor ama gizlice sormak işe yarıyor.

Ucuza gelmiyorlar. Reuters'a adlarının gizli kalması koşuluyla konuşan iki satıcı, ABD'li çip tasarımcısı tarafından üretilen A100 yapay zeka çiplerinden az sayıda temin edebileceklerini ve bunların tanesini 20.000 dolardan, yani normal fiyatın iki katından fiyatlandırabileceklerini söyledi.

Çin'de yüksek kaliteli ABD çiplerinin alım satımı yasadışı olmasa da, ABD'nin ihracat kısıtlamaları, ABD veya Çin makamlarının dikkatini çekmemek isteyen satıcıların yer aldığı fiili bir yeraltı pazarı yarattı.

Başkan Joe Biden'ın yönetimi Eylül ayında Nvidia'ya en gelişmiş iki çipini (A100 ve yeni geliştirilen H100) Çin anakarasına ve Hong Kong'a ihraç etmeyi durdurmasını emretti; bu, artan siyasi ve ticari gerilimlerin ortasında Çin'in yapay zeka ve süper bilgisayar gelişimini engelleme çabalarının bir parçasıydı. Bunu daha sonra yarı iletkenlerle ilgili bir dizi ihracat kontrolü izledi.

Ancak OpenAI'nin ChatGPT'sinin büyük başarısının ardından yapay zeka dünya genelinde patlama yaşarken, özellikle Nvidia'nın makine öğrenimi görevlerini yerine getirmede en iyisi olarak kabul edilen mikroişlemcileri başta olmak üzere üst düzey yongalara olan talep hızla arttı.

Hong Kong'daki Pantheon Lab'ın kurucu ortağı olan ve girişimin en son yapay zeka modellerini çalıştırmak için 2-4 yeni A100 kartı satın almaya çalışan Ivan Lau, "Şu anda birkaç tane almak için iki satıcıyla görüşüyoruz," dedi.

Çipleri ABD dışından satın alan bu satıcıların kart başına 150.000 19.150 $ teklif ettiklerini söyledi ve ekledi: "Bize doğrudan garanti ya da destek olmayacağını söylediler."

Reuters, Hong Kong ve Çin anakarasında az sayıda A100'ü kolayca tedarik edebildiklerini anlatan 10 satıcıyla konuştu. Verdikleri bilgiler hem Çin'de çiplere olan yoğun talebi hem de Washington'un yaptırımlarının küçük çaplı işlemler için nispeten kolaylıkla aşılabileceğini ortaya koydu.

Reuters, Çin'e akan Nvidia A100 ve H100 çiplerinin toplam hacmini tahmin edemedi veya gerçekleşen işlemlerin talebi ne ölçüde karşıladığını öğrenemedi.

Alıcıların genellikle uygulama geliştiricileri, startuplar, araştırmacılar ya da oyuncular olduğunu belirten satıcılar, ithalatın ABD ticaret kısıtlamalarına aykırı olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemediler. Bir satıcı, alıcılar arasında Çinli yerel yetkililerin de bulunduğunu söyledi.

Nvidia, Reuters'a yaptığı açıklamada A100 veya H100'ün Çin'e ihracatına izin vermediğini, bunun yerine ABD yasalarına uygun daha düşük kapasiteli ikame ürünler sağladığını söyledi.

Açıklamada, "Bir müşterimizin bizimle yaptığı anlaşmayı ihlal ettiğine ve yasaları ihlal ederek kısıtlanmış ürünleri ihraç ettiğine dair bilgi alırsak, derhal ve uygun şekilde harekete geçeriz" denildi.

Nvidia Eylül ayında yaptığı açıklamada, Çinli firmaların alternatif Nvidia ürünlerini satın almamaya karar vermeleri halinde üçüncü çeyrekte 400 milyon dolarlık satış kaybına uğrayabileceğini söyledi.

Bu etkiyi hafifletmek için geliştirilen yeni Çin'e özel daha yavaş varyantları - A800 ve H800 - şu anda büyük miktarlarda satın almak için Tencent Holdings ve Alibaba gibi büyük Çinli teknoloji firmaları tarafından satın alınıyor.

Çinli satıcılar çipleri başlıca iki şekilde tedarik ettiklerini söylediler: Nvidia'nın büyük ABD firmalarına büyük miktarlarda sevkiyat yapmasının ardından piyasaya çıkan fazla stokları kapmak ya da Hindistan, Tayvan ve Singapur gibi yerlerde yerel olarak kurulmuş şirketler aracılığıyla ithalat yapmak.

Bu, güvence altına alabilecekleri miktarların küçük olduğu ve sıfırdan sofistike bir yapay zeka büyük dil modeli oluşturmak için gereken miktardan çok uzak olduğu anlamına geliyor.

Araştırma firması TrendForce'a göre OpenAI'nin GPT'sine benzer bir model için 30.000'den fazla Nvidia A100 kartı gerekiyor. Ancak bir avuç kart karmaşık makine öğrenimi görevlerini çalıştırabilir ve mevcut yapay zeka modellerini geliştirebilir.

Yaklaşık 40 A100 satıcısını listeleyen bir elektronik tedarik web sitesine göre, çoğu Huaqiangbei elektronik bölgesinde bulunuyordu. Ancak Alibaba'nın Taobao e-ticaret sitesinde, Instagram'a benzeyen Xiaohongshu'da ve TikTok'un Çin versiyonu olan Douyin'de de A100'ler için listeler bulunabiliyordu.

Bazı satıcılar, yenilenmiş çiplerin A100'ler gibi gösterilmesiyle dolandırıcılığın yaygınlaştığı konusunda uyarıda bulundu.

Nvidia'nın sadece Mart ayından beri piyasada olan daha gelişmiş H100 çiplerini bulmak çok daha zor görünüyor.

Hong Kong Çin Üniversitesi'nde ekonomi alanında öğretim görevlisi olan ve bölümü araştırma amacıyla yerel satıcılardan dört adet A100 kartı temin eden Vinci Chow, kendisine sekiz adet H100 çipinden oluşan bazı paketlerin satın alınabileceğinin söylendiğini belirtti. Ancak Reuters'in görüştüğü 10 satıcıdan yalnızca biri H100'leri temin edebileceklerini söyledi.

86Research'te Şangay merkezli bir analist olan Charlie Chai, ABD'nin çiplerin küçük işlemlerinden muhtemelen çok rahatsız olmadığını söyledi ve "Ancak Çin'in önemli yakalamaların ardından daha büyük bir tehdit oluşturması halinde daha sıkı bir uygulama göreceğiz" dedi.

Çinli satıcıların A100 ve H100 çipleri için şu anda talep ettiği primlerin, satın alımları yönlendiren Çinli yapay zeka girişimlerinin birçoğunun eninde sonunda piyasadan çekilecek olması nedeniyle gelecekte düşebileceğini de sözlerine ekledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler