Asya borsaları Çin'in faiz indirimi kararı sonrası geriledi

Asya borsaları Çin'in faiz indirimi kararı sonrası geriledi

Yatırımcıların Çin'in son faiz indiriminin zayıflayan ekonomiye olan güveni artırmaya yetmeyeceğinden endişe etmesi ve Pekin'den daha geniş bir teşvik paketi beklemesi nedeniyle Asya'daki hisse senetleri Salı günü düştü.

A+A-

Çin, merakla beklenen bir hamleyle Salı günü 10 ay sonra ilk kez iki önemli gösterge borç verme faizini düşürdü; bir yıllık kredi faiz oranı (LPR) 10 baz puan indirilerek %3,55'e, beş yıllık LPR ise aynı oranda düşürülerek %4,20'ye çekildi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,69 düştü. Çin'in gösterge endeksi CSI %0,03 geriledi. ABD piyasaları Pazartesi günü kapalıydı.

Saxo Markets Büyük Çin piyasası stratejisti Redmond Wong, "(LPR indirimlerinin) iğneyi hiç oynatacağını sanmıyorum" dedi. Wong, 15 baz puanlık bir indirimin Çin'in emlak sektörünü canlandırmak için "daha güçlü bir mesaj" olacağını söyledi.

Çin'in emlak endeksi erken işlemlerde %0,74 düştü. Faiz indirimleri, Pekin'in dünyanın en büyük ikinci ekonomisindeki yavaşlayan toparlanmayı desteklemek amacıyla deflasyon riskleri, emlak piyasasındaki sıkıntılar ve yüksek genç işsizliği karşısında attığı bir dizi adımın sonuncusu.

Çin Merkez Bankası geçen hafta Perşembe günü orta vadeli borç verme kolaylığı oranını düşürdü. Piyasa, Çin'in toparlanmayı canlandırmak için bundan sonra ne yapabileceği konusunda spekülasyon yapıyordu ancak Cuma günü yapılan kabine toplantısından somut önlemler çıkmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradı.

National Australia Bank Kıdemli FX Stratejisti Rodrigo Catril bir müşteri notunda, "Yeni bir teşvik turuna ilişkin herhangi bir somut açıklama için muhtemelen Temmuz ayı başında Başkan Xi başkanlığında Çin'in Politbüro toplantısını beklememiz gerekecek" dedi.

Daha fazla teşvik önleminin ertelenmesi, Goldman Sachs da dahil olmak üzere bir avuç büyük bankanın Çin ekonomisi için büyüme tahminlerini düşürme hamlelerini takip etti.

Bu arada Çin ve ABD, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Pekin'e yaptığı nadir ziyarette önemli bir ilerleme kaydedemedi, ancak her iki taraf da çatışmaya dönüşmemesi için ilişkileri istikrara kavuşturma konusunda anlaştı.

Saxo'dan Wong, "Toplantı duyarlılığın artmasına yardımcı oldu, ancak piyasa ABD ile Çin arasında stratejik bir rekabet olduğunu da anlıyor" dedi.

Hong Kong hisse senetleri Salı günü %1,58 düştü. Japonya Nikkei (.N225) %0,05'lik bir düşüşle neredeyse yatay seyretti.

Avustralya hisseleri Salı günü, emtia hisselerinin öncülüğünde yedi haftanın zirvesine yükselirken, tüccarlar faiz oranlarının gidişatı hakkında daha fazla bilgi için merkez bankasının Haziran ayı politika toplantısının tutanaklarını bekledi.

Gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi 3,3 baz puan yükseldi.

ABD ham petrolü %1,38 düşüşle varil başına 70,79 $'a gerilerken, Brent %0,34 düşüşle 75,83 $'da kaldı.

ABD dolar endeksi %0,088 yükselirken, Euro %0,1 düşüşle 1,0911 dolara geriledi.

Spot altın %0,1 düşüşle ons başına 1.948,39 dolara geriledi.

Bu haber toplam 489 defa okunmuştur
İlgili Haberler