Yatırımcıların halka arzlara yoğun ilgisi sürüyor

Yatırımcıların halka arzlara yoğun ilgisi sürüyor

Halka arza olan ilgili yeni rekorları da beraberinde getiriyor. Son halka arzda toplam 1,2 milyon kişi şirketin ortağı olurken bu sayı borsa tarihinde de bir ilke işaret etti.

A+A-

Son halka arz olan ve Borsada bugün işlem görmeye başlayan Eksun Gıda’nın halk arzına 15 kat talep gelirken, halka arz büyüklüğü 980 milyon TL olarak gerçekleşti. Eksun Gıda bugünkü gongla birlikte BIST Yıldız Pazar’da 48, 90 TL fiyattan işlem görmeye başladı. Borsa İstanbul tarihinin katılımcı rekoru kırılarak tamamlanan halka arz sürecinde 1 milyon 210 bin yatırımcı şirkete ortak oldu.

Bloomberg HT'nin haberine göre bireysel yatırımcıların eşit pay aldığı Eksun Gıda halka arzında 1,2 milyon yurt içi bireysel yatırımcı şirkette pay sahibi oldu. Halka arzda yurt içi kurumsal yatırımcılarından gelen talebin yüzde 4'ü, yurt dışı kurumsal yatırımcılardan gelen talebin ise yüzde 10'u karşılandı.

23 Mart itibarıyla borsada toplam 4,23 milyon yatırımcı sayısı bulunurken son halka arza katılım sayısı borsa yatırımcılarının yüzde 28’ini oluşturdu.

Yılbaşından bu yana bakıldığında her bir halka arzdan ortalama 700 bin kişi pay aldı. Bireysele daha yüksek payın ayrıldığı ve eşit dağıtım yönteminin seçildiği halka arzlarda ise sayının daha da arttığı görüldü.

Özellikle bireysel yatırımcılardan gelen yoğun taleple birlikte şirketler de dağıtılan paylardaki bireysel payını artırma yoluna gidiyor. Son halka arzda yurtiçi bireysel yatırımcıya yüzde 57 pay ayrılmış, paylar eşit dağıtılmıştı. Dağıtım sonucunda bireysel yatırımcıya 48,90 TL fiyattan 9-10 lot hisse dağıtıldı.

16 Mart tarihinde halka arz olan Akfen Yenilenebilir Enerji’nin halka arzında bireysele ayrılan pay yüzde 20 ile daha düşük seviyelerde olduğundan toplam katılım sayısı da 419 binde kaldı.

9 Mart’ta halka arz olan Göknur Gıda’da ise halka arz edilen hisselerin yüzde 72’si yurt içi bireysel yatırımcılara ve eşit dağıtım yöntemiyle dağıtılırken toplam katılım sayısı da 862 bin ile yine yüksek seviyede gerçekleşmişti.

Borsada toplam yatırımcı sayısında da, halka arzlara yoğun taleple birlikte yatırımcı sayısının tekrar artışa geçtiği görülüyor. 2022 yılının Mart ayında 2,5 milyon olan borsa yatırımcı sayısı 2022 sonunda 3,79 milyona ulaşırken bu sayı Ocak sonunda 4 milyon yatırımcıya ulaştı. Şubat sonunda 3,87 milyona kadar gerileyen borsada toplam yatırımcı sayısı 23 Mart itibarıyla tekrar 4,23 milyon ile borsa tarihinin en yüksek seviyesine çıktı.

2021 yılı Mart sonunda 2,53 trilyon TL seviyesinde olan borsanın toplam piyasa değeri geçen yılki yükselişlerle 2022 sonunda 6,2 trilyon TL’ye kadar yükselmiş, 2023 Ocak sonunda ise 5,5 trilyon TL’ye gerilemişti. Borsa İstanbul’un piyasa değeri 23 Mart itibarıyla 5,68 trilyon TL seviyesinde bulunuyor.

İlgili Haberler