Yellen'dan küresel ekonomi için borç krizi uyarısı

Yellen'dan küresel ekonomi için borç krizi uyarısı

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel ekonominin karşı karşıya olduğu aşağı yönlü risklere karşı tetikte olmaya devam ettiklerini söyledi.

A+A-

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel ekonomide mevcut olan aşağı yönlü risklere karşı uyanık kalmaya devam ettiklerini belirtti. Yellen, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomi hakkındaki görüşlerini dile getirdi.

Yellen, Şubat ayında gerçekleşen G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı sırasında küresel ekonominin geçen sonbaharda tahmin edilenden daha iyi bir yerde olduğuna dair ifadelerini hatırlattı ve temel resmin büyük ölçüde değişmediğini vurguladı.

Gıda ve enerji gibi emtia fiyatlarının istikrar kazandığına dikkat çeken Yellen, tedarik zinciri baskılarının ise hafiflemeye devam ettiğini belirtti. Küresel büyüme tahminlerinin sonbahardakinden daha yüksek seviyede olduğunu açıklayan Yellen, bu ilerlemenin kısmen ABD'nin kendi sınırları içindeki makroekonomik politikaları ile gıda maliyetlerini düşürmeye yardımcı olan Karadeniz Tahıl Girişimi gibi ortak eylemlerden kaynaklandığını söyledi.

Yellen, Rus petrolüne yönelik tavan fiyat uygulamasına da değindi ve bu uygulamanın, Rusya'nın birincil gelir kaynağını azaltırken küresel enerji piyasalarının istikrara kavuşmasına yardımcı olduğunu belirtti.

ABD'de enflasyon hala çok yüksek

Janet Yellen, küresel ekonominin karşı karşıya olduğu aşağı yönlü risklere karşı tetikte olmaya devam ettiklerini söyledi. Yellen, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yellen, ABD'deki işgücü piyasasının hala güçlü olduğunu ve işsizlik oranının tarihi düşük seviyelere yakın seyrettiğini belirterek son 6 ayda enflasyonun ılımlı hale geldiğine dair olumlu işaretler görülmesine rağmen enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ifade etti.

Yellen, dünya genelinde, Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü savaşın olumsuz ekonomik sonuçları ve COVID-19 salgını nedeniyle birçok ülkenin toparlanma sürecinde olduğunu, bankacılık sistemleri üzerinde son zamanlarda baskılar olduğunu söyledi. ABD dahil birçok ülkenin bankacılık sistemleri üzerinde baskıların olduğunu belirten Yellen, "Aşağı yönlü risklere karşı tetikte olmaya devam ediyoruz" dedi.

Yellen, ABD bankacılık sisteminin güçlü sermaye ve likidite pozisyonları ile sağlamlığını koruduğunu vurguladı. Ayrıca, ülkelerin finansal krizden sonra gerçekleştirdiği önemli reformlar nedeniyle küresel finansal sistemin de dayanıklılığını muhafaza ettiğini belirtti. Yellen, dijital varlıkların ve değişen iklimin getirdiği riskleri takip etmek ve düzenleyici çerçeveleri buna göre uyarlamak için çalıştıklarını kaydetti.

Küresel ekonomi için "borç krizi" uyarısı

Yellen, birçok ülke için borç yükünün önemli bir ekonomik "ters rüzgar" olmaya devam ettiğini belirterek, düşük gelirli ülkelerin yarısından fazlasının borç sıkıntısı içinde ya da yakınında olduğunu aktardı. Yellen, "Borç krizlerinin etkilerinin sınır tanımadığını biliyoruz; küresel ekonomi üzerinde art arda gelen etkileri olabilir." uyarısında bulundu.

Yellen, 21. yüzyılda yoksulluğun azaltılması ve ortak refah konusunda sürdürülen ilerlemenin herkesin karşı karşıya olduğu küresel zorluklara karşı dirençli olmayı gerektirdiğini belirtti. Bu zorlukların iklim değişikliği, salgın hastalıklar, kırılganlıklar ve çatışmaları içerdiğini vurgulayan Yellen, çok taraflı kalkınma bankası sisteminin geliştirilmesi çağrısını yineledi.

Yellen, Dünya Bankası'nın misyonunu yenilediklerini belirterek, Banka'nın operasyonel modelini geliştirmek için ilk adımları attıklarını ve gelecek 10 yıl içinde ek 50 milyar dolara kadar kredi sağlamak için bilançosunu sorumlu bir şekilde genişlettiklerini bildirdi.

Ekonomide bir gerileme beklemiyorum

Bankacılık sistemindeki son stresin ardından ABD ekonomisinde kredi daralmasının "sert iniş" olasılığının arttığı yönündeki değerlendirmeler hakkında konuşan Yellen, bu durumun bir olasılık olmasına rağmen, kredide daralma olduğunu düşündüren bir kanıt görmediğini belirtti.

Yellen, ABD'de bankacılık sisteminin güçlü ve dayanıklı olduğunu vurgulayarak, sağlam sermaye ve likiditeye sahip olduğunu söyledi. Ayrıca ABD ekonomisinin iyi performans gösterdiğini, istihdam artışının devam ettiğini ve enflasyonun kademeli düştüğünü aktardı. Yellen, "Ekonomide bir gerileme beklemiyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yellen'e, Çin'e yapacağı ziyaret hakkında da soru yöneltilerek, hala bu ülkeyi ziyaret etmeyi umduğunu ifade etti.

İlgili Haberler