Yüzde 60 gerileyen teknoloji devinin hisseleri alınır mı?

Yüzde 60 gerileyen teknoloji devinin hisseleri alınır mı?

Tesla'nın hisse senedi fiyatı neden düşüyor? Tesla'nın şirket ve hisse senedi geleceği için beklentiler ne?

A+A-

BORSATEK.COM -  New York borsasının bir dönemki yıldızı Tesla'nın (NASDAQ: TSLA) büyüme hikayesi büyüsünü kaybediyor gibi görünüyor. Popüler elektrikli araçlarının (EV'ler) yıllarca artan teslimatlarından sonra şirket, değişen bazı gerçeklerle yüzleşmek zorunda kaldı. Küresel düzeyde EV'lere olan talep azalıyor ve geleneksel otomobil üreticileri bile iddialı planlarından geri adım atıyor. Sorun sadece bu değiy üstelik. Çin'de üretilen ve görece daha ucuz alternatifler Tesla'nın pazar payını ele geçiriyor.

Tesla Zorluklarla Karşı Karşıya

Tesla'nın üç aylık teslimatları, pandeminin başlangıcından bu yana ilk kez 2024'ün ilk çeyreğinde düşüş gösterdi. Şirket, 2023'ün dördüncü çeyreğine göre %20 ve 2023'ün ilk çeyreğine göre %9 düşüşle 386.810 araç teslim etti. Buna karşılık Tesla, teslim ettiğinden yaklaşık 50.000 daha fazla araç üretti.

Gelirleri artırmak için Tesla bazı adımlar da attı. Şirket, çalışanlarının teslimat sırasında aracı tamamen otonom hale getirmeyen, şirketin Tam Otonom Sürüş (Denetimli) sistemini göstermelerini istiyor. Bu sistem Tesla'nın araçlarında varsayılan olarak bulunmayan pahalı bir eklenti. Tesla ayrıca kısa bir süre önce Tam Otonom Sürüş (FSD) için aylık abonelik fiyatını 199 dolardan 99 dolara düşürdü. Bu fiyat indirimi, abone sayısını büyük ölçüde artırabilirse Tesla'nın yinelenen gelirini artırmasına yardımcı olabilir.

Maliyetleri düşürmek için de adımlar atılıyor. Tesla'nın küresel işgücünün %10'undan fazlasını, yani en az 14.000 çalışanı işten çıkarmayı planladığı bildiriliyor.

Hisse Senedi Değeri Düşmeye Devam Ediyor

Tesla'nın yaşadığı zorluklar göz önüne alındığında, hisse senedinin pandemi zirvesinden bu yana yaklaşık %60 düşmüş olması şaşırtıcı değil.

Peki ama Tesla hisseleri daha ne kadar düşebilir? Uzmanlara göre buna kimse kesin bir cevap veremez. Ancak, Tesla'nın diğer otomobil üreticilerine göre değerine bakmak ipucu verebilir. Tesla'nın değeri hala 525 milyar dolar civarındayken, General Motors 50 milyar dolar, Ford 49 milyar dolar ve Toyota 332 milyar dolar değerinde. Tesla hala üçünün toplamından daha değerli.

Tesla'nın yüksek değerlemesini haklı çıkarmak için kullanılan bir argüman, şirketin araç üretmenin yanı sıra başka şeyler de yaptığı gerçeği. Ancak bu argüman artık eskisi kadar güçlü görünmüyor. Yazılımın Tesla için önemli bir büyüme faktörü olması gerekiyordu, ancak FSD için yapılan büyük fiyat indirimi, talebin özellikle güçlü olmadığını gösteriyor.

Tesla güneş panelleri de satıyor, ancak yüksek faiz oranları, düşük talep ve Kaliforniya'daki net ölçümdeki değişiklikler nedeniyle talep düşüyor. Bir analist, konut tipi güneş enerjisi satışlarının bu yıl %13 oranında düşmesini bekliediğini açıkladı.

Tesla'nın 2023 yılı sonunda yaklaşık 29 milyar dolar nakit ve kısa vadeli yatırımları vardı. Bu nakit desteği Tesla'ya nefes alma alanı sağlıyor, ancak büyük işten çıkarmalardan kaçınmak için yeterli değil.

Tesla'nın inanılmaz seviyelere çıkaran hikaye, bugün birkaç yıl önce olduğu kadar cazip görünmüyor. Tesla'nın değerlemesi hala yüksek seviyelerde iken, hisse senedine yatırım uzmanlara göre inanılmaz derecede riskli görünüyor.

 

İlgili Haberler