Zor durumdaki Rusya petrol şirketlerine sübvansiyonu kaldırıyor

Zor durumdaki Rusya petrol şirketlerine sübvansiyonu kaldırıyor

Rusya, petrol şirketlerine sübvansiyon kesintisi ile bütçe açığını düşürmeyi hedefliyor

A+A-

Rusya, Ukrayna'daki savaşın maliyetleri nedeniyle yaşanan bütçe açığını kapatmak amacıyla, petrol şirketlerine verilen sübvansiyonları azaltmayı planlıyor. Geçen yıl devlet, yerel yakıtların baz fiyatı ile Avrupa'ya ihracat değeri arasındaki farkı telafi etmek için bu yöntemle 2.17 trilyon ruble (26.6 milyar dolar) harcadı. 2023'ün ilk çeyreğinde ise petrol şirketlerine sağlanan sübvansiyonlar 253 milyar rubleyi aştı.

Ukrayna'daki savaşın ikinci yılında Rusya'nın bütçesi zorlanırken, hükümet benzin ve dizel baz fiyatını %50'ye kadar yükseltmeyi düşünüyor. Bu durum, sübvansiyon miktarını azaltabileceği gibi, baz yakıt fiyatının Avrupa ihracat değerini aşması durumunda rafinerilerin bütçeye ödeme yapmak zorunda kalacağı bir duruma da yol açabilir.

Nihai kararın alınmadığı ve formüllerin değiştirilip değiştirilmeyeceğine henüz karar verilmediğini belirten kaynaklar, sübvansiyonların kesilmesi halinde Rus petrol şirketlerinin karlarının azalacağını ve yurtiçi akaryakıt fiyatlarının enflasyon içinde tutulması hedefi nedeniyle maliyetin tüketicilere hemen yansıtılamayacağını ifade etti.

Rusya'nın kamu maliyesi, Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana kötüleşti ve savunma harcamalarının, bütçe içindeki payı sosyal programlardan sonra ikinci sıraya yükseldi. Petrol ve gaz endüstrisi, Kremlin için önemli bir vergi geliri kaynağı olmasına rağmen, Batı'nın fiyat sınırlamaları ve ithalat kısıtlamaları gelirleri düşürdü. Mart ayında, sektörün bütçeye katkısı bir önceki yıla göre %40'tan fazla azalarak 688.2 milyar rubleye geriledi.

ff-004.jpg

Hükümet, bütçe gelirlerini artırmak için bir defaya mahsus kurumlar vergisi ve Rusya pazarından çıkmayı planlayan yabancı şirketler için çıkış ücreti gibi alternatif çözümler geliştirdi.

Sübvansiyon kesintilerinin petrol şirketlerine ve tüketici fiyatlarına olan etkisi şimdilik belirsiz. Rusya Maliye ve Enerji Bakanlıkları ise konuya ilişkin yorum taleplerine ise henüz yanıt vermedi.(bloomberg)

İlgili Haberler