3 büyük bankaya manipülasyon soruşturması

3 büyük bankaya manipülasyon soruşturması

Avrupa Komisyonu, avro faiz oranı türevlerinde kartel oluşturduklarından şüphelendiği Amerikan JPMorgan, İngiliz HSBC ve Fransız Credit Agricole hakkında soruşturma başlattı.

A+A-

Avrupa Komisyonu, avro faiz oranı türevlerinde (Euribor) kartel oluşturduklarından şüphelendiği Amerikan JPMorgan, İngiliz HSBC ve Fransız Credit Agricole hakkında soruşturma başlattı.

Yürütme organı olarak Avrupa Birliği'nin (AB) müktesebatını, bütçeyi ve programları uygulamaktan ve idari denetimden sorumlu kurum olan Komisyon, "üç bankanın avro faizi türevlerinde normal fiyatlandırma bileşenlerini tahrif etmeye dönük gizli anlaşmaya dayalı şema uyguladığı" konusunda endişeleri bulunduğunu duyurdu.

Komisyon, bankaların savunmalarını dinleyeceği soruşturma neticesinde faiz karteli oluşturulduğuna kanaat getirirse JPMorgan, HSBC ve Credit Agricole'e yıllık küresel cirolarının yüzde 10'una kadar para cezası uygulayabilecek.

Avro bankalararası faiz oranı (Euribor) ve Londra bankalararası faiz oranı (Libor) bankaların farklı periyodlarda borçlanma maliyetini belirlediğinden, herhangi bir kartel oluşumu kredi kullanan milyonlarca tüketiciye olumsuz yansıyor.

AB Komisyonu aralık ayında Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Citigroup, Societe Generale, JPMorgan ve RP Martin'i faiz karteli oluşturdukları gerekçesiyle 1,7 milyar avro rekor para cezasına çartırmıştı. Suçlarını kabul eden bankaların cezalarında yüzde 10 indirime giden Komisyon, rakamlara itiraz eden Credit Agricole, HSBC ve JPMorgan hakkındaki incelemeyi sürdürüyordu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.