5G ile birlikte Çinli Huawei ABD yasağını aşmaya çalışıyor

5G ile birlikte Çinli Huawei ABD yasağını aşmaya çalışıyor

Araştırma şirketlerine göre Çinli Huawei bu yılın sonuna kadar 5G akıllı telefon sektörüne geri dönmeyi planlıyor ve ABD'nin ekipman satışlarına getirdiği yasağın tüketici elektroniği işini yok etmesinin ardından bir geri dönüş sinyali veriyor.

A+A-

Çin'in akıllı telefon sektörünü kapsayan üç üçüncü taraf teknoloji araştırma şirketinin Reuters'e verdiği bilgiye göre Huawei, yarı iletken tasarım araçlarındaki kendi ilerlemelerinin yanı sıra Semiconductor Manufacturing International Co'dan (SMIC) çip üretimini kullanarak 5G çiplerini yurt içinden tedarik edebilecek.

Huawei tedarikçileri de dahil olmak üzere endüstri kaynaklarına atıfta bulunan firmalar, müşterilerle yapılan gizlilik anlaşmaları nedeniyle isimlerinin açıklanmaması koşuluyla konuştu.

5G telefon pazarına geri dönüş, neredeyse üç yıldır "hayatta kalma" modunda olduğunu söyleyen şirket için bir zafer anlamına gelecek. Huawei'nin tüketici işletmesi geliri 2020 yılında 483 milyar yuan (67 milyar $) ile zirveye ulaşmış, bir yıl sonra ise neredeyse %50 oranında düşmüştü.

Shenzhen merkezli teknoloji devi bir zamanlar Apple ve Samsung ile dünyanın en büyük telefon üreticisi olmak için yarışıyordu, ta ki 2019'da başlayan ABD kısıtlamaları en gelişmiş modellerini üretmek için gerekli olan çip üretim araçlarına erişimini kesene kadar.

ABD ve Avrupa hükümetleri Huawei'yi bir güvenlik riski olarak nitelendirdi ve şirket bu suçlamayı reddetti. O zamandan beri Huawei, stoklanmış çipleri kullanarak yalnızca sınırlı sayıda 5G modeli sattı.

Danışmanlık şirketi Canalys'e göre, son nesil 4G telefonlar satmak zorunda kalan Huawei, satışların en düşük noktaya ulaştığı geçen yıl dünya çapında çoğu sıralamadan düştü, ancak ilk çeyrekte Çin'de %10 pazar payına yükseldi.

Araştırma firmalarından biri Huawei'nin SMIC'in N+1 üretim sürecini kullanmasını beklediğini, ancak kullanılabilir çiplerin tahmini verim oranının %50'nin altında olması nedeniyle 5G sevkiyatlarının yaklaşık 2 milyon ila 4 milyon adetle sınırlı kalacağını söyledi. İkinci bir firma ise daha fazla ayrıntı vermeden sevkiyatların 10 milyon adede ulaşabileceğini tahmin etti.

Canalys'e göre Huawei, o yılki sevkiyatların yaklaşık beşte birini oluşturan Honor birimini satmadan önce, en yoğun yılı olan 2019'da dünya çapında 240,6 milyon akıllı telefon sevk etti.

Devlet destekli China Securities Journal gazetesi bu ay Huawei'nin 2023 mobil sevkiyat hedefini, 5G telefonlara dönüşe atıfta bulunmadan, yılın başında 30 milyondan 40 milyon adede yükselttiğini bildirdi.

Huawei'nin bu yıl iPhone rakibi P60 gibi amiral gemisi modellerinin 5G versiyonlarını üretebileceğini ve yeni lansmanların 2024'ün başlarında yapılabileceğini belirten üç araştırma şirketi, bu tahminlerini Huawei'nin tedarik zincirindeki kişilerle yaptıkları kontroller ve son şirket duyuruları yoluyla aldıkları bilgilere dayandırdıklarını söyledi.

Ancak ABD'deki kısıtlamalar Huawei'yi Google'ın Android işletim sisteminden ve çoğu Android uygulamasının dayandığı geliştirici hizmetleri paketinden mahrum bırakarak Huawei telefonlarının Çin dışındaki cazibesini sınırladı.

Araştırma şirketleri, Huawei'nin Mart ayında 14 nanometre (nm) teknolojisi ve üzerinde üretilen çipler için elektronik tasarım otomasyonu (EDA) araçlarında atılımlar yaptığını duyurduğunu belirtti.

Çip tasarım şirketleri, fabrikalarda seri üretime geçmeden önce çiplerin planlarını üretmek için EDA yazılımını kullanıyor.

Kendi endüstri kaynaklarına atıfta bulunan araştırma şirketleri, Huawei'nin EDA yazılımının SMIC'in N+1 üretim süreciyle birlikte, genellikle 5G telefonlarda kullanılan güçlü yarı iletkenler olan 7 nm eşdeğerinde çipler üretmek için kullanılabileceğine inanıyor.

Washington, SMIC'in Hollandalı ASML firmasından EUV makinesi adı verilen ve 7 nm yonga üretimi sürecinde kritik öneme sahip gelişmiş bir yonga üretim aracı almasını engelledi.

Ancak bazı analistler, SMIC'in yine de ASML'den ücretsiz olarak satın alabileceği daha basit DUV makinelerini değiştirerek 7 nm yongalar üretmeyi başardığına dair işaretler buldu.

İkinci araştırma firması, Huawei'nin SMIC'ten 5G ürünleri için bu yıl 14 nm'nin altında çip bileşenleri üretmesini istediğini fark ettiğini söyledi.

Kopenhag İşletme Okulu'nda çipler üzerine araştırmalar yapan Doug Fuller, %50'nin altında tahmin edilen verim oranının 5G çiplerinin "maliyetli olacağı" anlamına geldiğini söyledi.

Fuller, "Sanırım Huawei maliyeti karşılamak isterse bunu yapabilir, ancak bu tür çiplerin fiyat açısından rekabetçi olduğunu düşünmüyorum" dedi.

(1$ = 7,2023 Çin yuanı renminbi)

Etiketler : , , , ,
İlgili Haberler