ABD aralarฤฑnda Tรผrkiyeโnin de olduฤu altฤฑ รผlkeden yapฤฑlan ithalata %25 vergi getiricek, ancak yeni vergiler uluslararasฤฑ mรผzakereler devam ederken askฤฑda olacak. Amerika’nฤฑn Sesi (VOA) internet sitesinde yayฤฑnlanan habere gรถre ABD Ticaret Temsilcisiโnin ofisinden yapฤฑlan aรงฤฑklamada, ฤฐngiltere, ฤฐtalya, ฤฐspanya, Tรผrkiye, Hindistan ve Avusturyaโdan ithal edilen รผrรผnlere gรผmrรผk vergisi getirilmesine onay verildiฤi aรงฤฑklandฤฑ.
ABD yasalarฤฑ uyarฤฑnca bir yฤฑldฤฑr yรผrรผtรผlen incelemede, bu รผlkelerde uygulanan dijital hizmet vergilerinde Amerikan ลirketlerine ayrฤฑmcฤฑlฤฑk yapฤฑldฤฑฤฤฑ sonucuna varฤฑlmฤฑลtฤฑ.
ABD Ticaret Temsilciliฤi bunun รผzerine bu รผlkelerden ithal edilen 2 milyar dolarlฤฑk รผrรผne yรผzde 25 oranฤฑnda vergi getirilmesine karar verdi.
Vergiler mรผzakerelere zaman tanฤฑmak amacฤฑyla askฤฑda
Ancak bu vergilerin, Ekonomik Kalkฤฑnma ve ฤฐลbirliฤi รrgรผtรผ (OECD) ve G20 sรผreรงleri kapsamฤฑnda รงok taraflฤฑ olarak yรผrรผtรผlen mรผzakerelerin tamamlanmasฤฑna zaman tanฤฑmak amacฤฑyla 180 gรผne kadar askฤฑda olacaฤฤฑ belirtildi.
ABDโnin Ticaret Temsilcisi Katherine Tai konuya iliลkin yaptฤฑฤฤฑ yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, โABD, dijital hizmet vergilerine iliลkin endiลelerimiz dahil olmak รผzere uluslararasฤฑ vergilendirmeyle ilgili bir dizi konuya รงok taraflฤฑ bir รงรถzรผm bulunmasฤฑna odaklanฤฑyor. ABD, OECD ve G20 sรผreรงleri aracฤฑlฤฑฤฤฑyla uluslararasฤฑ vergi konularฤฑnda mutabakata varฤฑlmasฤฑ konusunda kararlฤฑdฤฑr. Bugรผn attฤฑฤฤฑmฤฑz adฤฑm bu mรผzakerelerin ilerleme saฤlamak รผzere devam etmesi ve gelecekte gerekmesi halinde (ilgili yasanฤฑn) 301. Maddesi uyarฤฑnca vergi getirilmesi seรงeneฤinin korunmasฤฑ iรงin zaman tanฤฑmaktadฤฑrโ ifadelerini kullandฤฑ.







