Otomotiv yan sanayisinde kritik parรงalar arasฤฑnda gรถsterilen kardan milinde 1 milyon araรงlฤฑk parรงa kapasitesiyle faaliyet gรถsteren Tirsan, Avrupa’da fabrika kurmaya hazฤฑrlanฤฑyor.
Kรผtahya’nฤฑn Simav ilรงesinde tamircilik yapan ฤฐsmail Tiryaki tarafฤฑndan 1957 yฤฑlฤฑnda kurulan, yedek parรงa ticareti sonrasฤฑ 1970’lerde ฤฐzmir’de ลaft รผretimine baลlayan Tiryakiler Grubu, yeni nesil hafif ticari araรง projeleri iรงin Avrupa’da yatฤฑrฤฑm planlฤฑyor.
Arkadan itiลli araรงlarda vites kutusundan aldฤฑฤฤฑ hareketi diferansiyele ileten ve ลaft olarak da bilinen kardan milinde รถnde gelen markalar iรงin halen Manisa OSB’deki 2 fabrikada รผretim yapan Tiryakiler Grubu’na baฤlฤฑ Tirsan firmasฤฑ, aynฤฑ bรถlgede kurduฤu รผรงรผncรผ tesisini de gelecek yฤฑl devreye alacak.
Tiryakiler Grubu Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Mehmet Tiryaki, AA muhabirine yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, Avrupa’da otomotiv sektรถrรผndeki hareketliliฤe baฤlฤฑ olarak Tรผrkiye’deki yan sanayi firmalarฤฑnฤฑn kapasite, yatฤฑrฤฑm ve istihdam rakamlarฤฑnฤฑ artฤฑrmaya devam ettiฤini sรถyledi.
Yaptฤฑklarฤฑ yatฤฑrฤฑmlarla global otomotiv pazarฤฑnda kardan mili konusunda รถnemli oyuncular arasฤฑna girmeyi baลardฤฑklarฤฑnฤฑ anlatan Tiryaki, 2012 yฤฑlฤฑnda Tataristan’da รผretime baลlayan Tirsan Rusya’nฤฑn bu pazardaki payฤฑnฤฑ hฤฑzla artฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ, son olarak ฤฐzmir’de dรผzenlenen Tรผrk-Rus ฤฐล Forumu’nda Rus kamyon รผreticisi Kamaz ile ortaklฤฑk yapmak รผzere iyi niyet anlaลmasฤฑ imzaladฤฑklarฤฑnฤฑ belirtti.
Kamaz’ฤฑn, “Soฤuk Savaล” dรถneminde dรผnyanฤฑn en bรผyรผk kamyon รผreticisi olduฤunu, bu yฤฑl 45 bin kamyon รผretmeyi รถngรถrdรผฤรผnรผ dile getiren Tiryaki, ลรถyle devam etti:
“Rusya รงok bรผyรผk bir pazar. Bizim orada olmamฤฑz gelecekte Tirsan aรงฤฑsฤฑndan รงok bรผyรผk bir imkan yaratacak. Tataristan’da kurulu tesisin kapasitesini artฤฑrฤฑyoruz. Geรงen yฤฑl ikinci bir montaj hattฤฑnฤฑ devreye aldฤฑk. Kardan milini saฤladฤฑฤฤฑmฤฑz Kamaz ekibi, dรผnyanฤฑn en zorlu yarฤฑลlarฤฑndan olan Dakar rallisinde birinci oldu. Bu gรผcรผmรผzรผ ve teknolojimizi ispat aรงฤฑsฤฑndan รถnemliydi. ลimdi Kamaz ile ortak ลaft รผretimi iรงin yฤฑl sonuna kadar ortaklฤฑk anlaลmasฤฑnฤฑ imzalayacaฤฤฑz.”
Tiryaki, Manisa’daki รผรงรผncรผ tesisi de gelecek yฤฑl devreye alacaklarฤฑnฤฑ, hemen ardฤฑndan Avrupa’da da รผretim iรงin tesis kuracaklarฤฑnฤฑ ifade etti.
Avrupa’daki yatฤฑrฤฑmฤฑn Rusya’da olduฤu gibi kendilerine รถnemli aรงฤฑlฤฑm saฤlayacaฤฤฑnฤฑ belirten Tiryaki, “Mรผลterilerimizden gelen talep รผzerine ฤฐtalya’nฤฑn kuzeyinde, Almanya veya Polonya’da bir รผretim tesisi oluลturmayฤฑ planlฤฑyoruz. Yer iรงin karar verme aลamasฤฑndayฤฑz. ฤฐnลallah 2018’in ikinci yarฤฑsฤฑnda devreye alacaฤฤฑz.” diye konuลtu.
Avrupa’da pazar lideri
Bir aktarma organฤฑ olan kardan milinin araรงlarda gรผvenlik parรงalarฤฑ arasฤฑnda yer aldฤฑฤฤฑnฤฑ, otomotiv parรงalarฤฑ iรงinde orta-yรผksek teknolojili bir parรงa olduฤunu anlatan Tiryaki, รผstรผn รถzelliklere sahip รผretimleri sayesinde Avrupa’da hafif ticari araรง segmentinde pazar lideri olduklarฤฑnฤฑ bildirdi.
Halen 1 milyon araรงta kullanฤฑlabilecek 3 milyon setlik รผretim kapasitesine sahip olduklarฤฑna dikkati รงeken Tiryaki, “Kardan milinde rakiplerimizin her biri birer dรผnya devi ama bu bizim gรถzรผmรผzรผ korkutmuyor. Tam tersine biz onlardan daha bรผyรผk paylar alabileceฤimizi dรผลรผnรผyoruz, yeter ki Allah รผlkemize zeval vermesin.” dedi.
Tรผrkiye’nin otomotiv yan sanayisinde รถnรผnรผn aรงฤฑk olduฤunu belirten Tiryaki, ihracatฤฑn yarฤฑsฤฑnฤฑn AB รผlkelerine yapฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ ancak ABD ve Uzakdoฤu pazarlarฤฑnda รงok etkin olamadฤฑklarฤฑnฤฑ, gelecekte bu bรถlgeler iรงin รถzel bir รงalฤฑลma yapฤฑlmasฤฑ gerektiฤini kaydetti.







