Fed Baลkanฤฑ Janet Yellen, ABD ekonomisinin bazฤฑ enflasyon gรถstergeleriyle beraber faiz artฤฑลฤฑ iรงin doฤru yolda ilerlediฤini sรถyleyerek, geรงtiฤimiz yฤฑlฤฑn sonundaki politikayฤฑ sฤฑkฤฑlaลtฤฑrma kararฤฑnฤฑ savundu.
Kendisinden รถnce gรถrevde olan รผรง Fed Baลkanฤฑ Paul Volcker, Alan Greenspan ve Ben Bernanke ile beraber bir konferansa katฤฑlan Yellen, ekonomik krizden yedi yฤฑl sonra ABD iลgรผcรผ piyasasฤฑnฤฑn artฤฑk tam gรผcรผne “yaklaลtฤฑฤฤฑnฤฑ” sรถyleyerek, enflasyonun gรผรงlรผ dolar ve dรผลรผk petrol fiyatlarฤฑ yรผzรผnden รงok uzun sรผre dรผลรผk kalmayacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
“ABD ekonomisi memnun edici bir yรถnde ilerlemeye devam etti” diyen Yellen, “ฤฐyi bir istihdam performansฤฑ gรถrmeye devam ediyoruz, enflasyonun yukarฤฑ รงฤฑktฤฑฤฤฑna dair bazฤฑ gรถstergeler var; bunlar bizim Aralฤฑk ayฤฑnda faizleri artฤฑrdฤฑฤฤฑmฤฑzdaki beklentilerimizdi” dedi.
Yellen, “Dolayฤฑsฤฑyla evet, ลu anki para politikamฤฑz geniลleme yรถnรผnde. Fakat kademeli faiz artฤฑลlarฤฑnฤฑn uygun olacaฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyoruz” diyerek, mantฤฑklฤฑ bir yolda ilerlediklerine inandฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Yellen, Volcker ve Bernanke aynฤฑ salonda bulunurken, Greenspan konferansa canlฤฑ yayฤฑnla katฤฑldฤฑ. Bu dรถrtlรผ toplamda Fed’in 102 yฤฑllฤฑk tarihinin รผรงte birini yรถnetti.
Ilฤฑmlฤฑ bir havada geรงen konuลmalarda dรถrt Fed baลkanฤฑ da deฤiลiklik gรถsteren politikalarฤฑ konusunda fikir birliฤi gรถsterdi. Dรถrtlรผ aynฤฑ zamanda รin’in bรผyรผyen etkisinin tehditten รงok bir fฤฑrsat olduฤu ve mali politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn Fed’in teลvik รงabalarฤฑnฤฑ desteklemek iรงin daha fazla รงaba harcamalarฤฑ konusunda da aynฤฑ fikirdeydi.







