Almanyaโda Yeลiller partisinin en deneyimli siyasetรงilerinden 55 yaลฤฑndaki Cem รzdemirโin kurulma aลamasฤฑnda olan yeni koalisyon hรผkรผmetinde tarฤฑm bakanฤฑ olarak gรถrev alacaฤฤฑ aรงฤฑklandฤฑ.
Tรผrkiye kรถkenli deneyimli siyasetรงi Cem รzdemir yeni Alman hรผkรผmetinde tarฤฑm bakanฤฑ olarak yer alacak. Olaf Scholz’un baลbakanlฤฑฤฤฑnda kurulacak olan, SPD (Sosyal Demokrat Parti), Yeลiller, FDP (Hรผr Demokratlar) koalisyon hรผkรผmetinde, daha รถnce adฤฑ dฤฑลiลleri bakanlฤฑฤฤฑ iรงin de geรงen รzdemir’in tarฤฑm bakanฤฑ olmasฤฑ konusunda parti iรงi kurullar mutabakata vardฤฑ.
Kฤฑyasฤฑya mรผcadele
DWโnin haberine gรถre SPD ve FDP ile varฤฑlan koalisyon anlaลmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, รผstlenilen bakanlฤฑklara hangi ismin getirileceฤi konusunda Yeลiller iรงinde, partinin “Gerรงekรงiler” (Realos) olarak adlandฤฑrฤฑlan daha merkeze yakฤฑn grubu ile “Sol Kanat” arasฤฑnda yoฤun tartฤฑลmalar yaลandฤฑฤฤฑ kaydediliyor.
Belirlenen bakan adaylarฤฑnฤฑn ve koalisyon anlaลmasฤฑnฤฑn Cuma gรผnรผ yaklaลฤฑk 125 bin parti รผyesinin onayฤฑna sunulacaฤฤฑ Yeลiller’de, yoฤun ve hararetli tartฤฑลmalarฤฑn ardฤฑndan Perลembe akลamฤฑ bakanlฤฑklar iรงin isimler belirlendi.
Yeni bakanlar aรงฤฑklandฤฑ
Partiden yapฤฑlan aรงฤฑklamada, Yeลillerโin en deneyimli politikacฤฑlarฤฑndan Cem รzdemirโin tarฤฑm bakanฤฑ, Yeลiller Eล Baลkanฤฑ Robert Habeck’in baลbakan yardฤฑmcฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra iklim ve enerji bakanฤฑ, diฤer eล baลkan Annalena Baerbock’un dฤฑลiลleri bakanฤฑ, Steffi Lemke’nin รงevre bakanฤฑ ve Anne Spiegel’in de aile bakanฤฑ olacaฤฤฑ aรงฤฑklandฤฑ.
Cem รzdemir kimdir?
Almanya’ya iลรงi sฤฑfatฤฑyla Tรผrkiye’nin Tokat kentinden gelen bir ailenin รงocuฤu olarak 1965 yฤฑlฤฑnda Baden-Wรผrttemberg eyaletine baฤlฤฑ Bad Urach kasabasฤฑnda doฤan Cem รzdemir 1981 yฤฑlฤฑnda Yeลiller’e รผye oldu. 1994 yฤฑlฤฑnda, 28 yaลฤฑnda iken federal parlamentoya milletvekili olarak seรงilen Cem รzdemir, 2008 ile 2018 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda partisi Yeลiller’in eล genel baลkanlฤฑฤฤฑ gรถrevinde bulundu.
รzdemir son olarak, Eylรผl ayฤฑnda yapฤฑlan parlamento seรงimlerinde kendi seรงim bรถlgesinde (Stuttgart I) oylarฤฑn yรผzde 40’ฤฑnฤฑ alarak yeniden federal parlamentoya seรงildi.
dpa / ET,DK







