AB ve Azerbaycan, gaz anlaşması planlıyor

AB ve Azerbaycan, gaz anlaşması planlıyor

Avrupa Komisyonu'nun AB ülkelerine doğal gaz ithalatını artırmak ve bunu yapmak için bir boru hattının genişletilmesini desteklemek için Azerbaycan ile bir anlaşma önerdiğini bildirildi.

A+A-

Avrupa Komisyonu'nun AB ülkelerine doğal gaz ithalatını artırmak ve bunu yapmak için bir boru hattının genişletilmesini desteklemek için Azerbaycan ile bir anlaşma önerdiğini bildirildi. İlgili hükümetlerin onayına ihtiyaç duyan ve hala değişebilecek olan mutabakat zaptı, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'daki savaşın ardından Rus gazına olan bağımlılığı azaltma çabalarının bir parçası.

Reuters tarafından görülen 11 Temmuz tarihli belgede, "Taraflar, ticari uygulanabilirlik ve piyasa talebine uygun olarak, Güney Gaz Koridoru üzerinden Avrupa Birliği'ne ihracat da dahil olmak üzere, 2027 yılına kadar yılda en az 20 milyar metreküp doğal gazın ikili ticaretini desteklemeyi amaçlıyor" iadelerine yer verildi.

Güney Gaz Koridoru boru hattı ağının son ayağı olan Trans-Adriyatik boru hattı, geçen yıl İtalya gibi Avrupa ülkelerine 8 milyar metreküpten fazla Azeri gazı getirdi.

Teslimatlardaki artışın, Azerbaycan'ın yerel gaz üretimini de genişletmesini gerektireceği belirtildi.

Taslak, gaz üreticilerine güvenlik sağlamak için uzun vadeli, öngörülebilir ve istikrarlı sözleşmelerin önemini vurguladı. Ancak, gelecekteki gaz sözleşmelerinin, Brüksel'e göre, özellikle 2030'dan sonra gaz kullanımının düşmesini gerektirecek olan AB'nin iklim değişikliği hedefleriyle uyumlu olması gerektiğini de belirtti.