ABD borç tavanı anlaşması sonrası küresel piyasalarda risk iştahı artıyor

ABD borç tavanı anlaşması sonrası küresel piyasalarda risk iştahı artıyor

ABD’de Başkan Joe Biden ve Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Kevin McCarthy borç tavanını askıya almak üzere anlaştı. ABD borç tavanı anlaşması sonrası hisse senetleri artan risk iştahıyla yükseliyor.

A+A-

ABD borç tavanı görüşmelerinde anlaşmaya varılması ile ABD hisse vadelileri ve Asya hisse senetleri risk iştahının artması sonrası yükseldi.

S&P 500 vadeli kontratları Asya işlemlerinde yaklaşık yüzde 0,3 artıda seyretti. Neredeyse tüm önemli endekslerin artıda olduğu Asya Pasifik borsalarına Japon Topix yüzde 1'i aşan yükselişle öncülük ederken Hong Kong Hang Seng de yükseliş kaydetti.

Geçtiğimiz hafta gelişmiş ülke para birimlerine karşı iki ayın zirvesine ulaşan dolarda ise hafif hareketler gözleniyor. Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 düşüşle 1.245 puan seviyesinde. Asya’daki işlemlerde 10 yıllık ABD tahvil getirisi yüzde 3,80 ile yatay seyrediyor.

Petrol haftaya yükselişle girdi. Spot altın riskli varlıklara artan taleple geriliyor.

Piyasalar ABD’de Anma Günü sebebiyle kapalı olacak. İngiltere ve bazı Avrupa ülkelerinde de tatil sebebiyle işlem olmayacak.

Piyasaları baskılayan düğüm çözüldü

ABD Başkanı Joe Biden, ABD borç tavanı görüşmelerinde Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi lideri Kevin McCarthy ile ön anlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Biden Pazar günü gazetecilere yaptığı açıklamada anlaşmanın iki partili olduğunu belirterek “En kötü krizden bu anlaşmayla birlikte çıkacağız. Kongre’nin iki kanadının da bu anlaşmayı geçirmesi çağrısını yapıyorum” diye konuştu.

Anlaşma kapsamında borç tavanı uygulamasının 1 Ocak 2025’e kadar askıya alınması planlanıyor. Buna karşın Demokratlar federal harcama seviyesine önümüzdeki iki yıl içinde sınırlama getirmeyi kabul etti. Anlaşma kapsamında savunma harcamaları dışındaki harcamaların yatay seyretmesi hedefleniyor. McCarthy Cumhuriyetçilerin yeni anlaşmayı onaylamasını beklediğini söyledi.

İlgili Haberler