ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üstünde büyüdü

ABD ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde beklentilerin üstünde büyüdü

ABD Ekonomisi Yılın Üçüncü Çeyreğinde Güçlü Büyüme Kaydetti: Yüzde 5,2 Artış

A+A-

ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde beklenenden daha hızlı bir şekilde büyüyerek yüzde 5,2'lik artışla güçlü bir performans sergiledi. ABD Ticaret Bakanlığı, temmuz-eylül dönemine ait gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verisine ilişkin ikinci tahminlerini paylaştı.

Bu verilere göre, ABD'de GSYH, yılın üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 5,2 arttı. Bu, 2021 yılının son çeyreğinden bu yana en güçlü büyüme performansını temsil ediyor.

Önceki beklentileri aşan bu büyüme, piyasa beklentisinin üzerinde gerçekleşti. Ekonomistler, ekonominin üçüncü çeyrekte yüzde 4,9 büyüyeceği yönündeki öngörüye karşın, yaşanan güçlü büyüme beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Bu dönemdeki büyümeye dair yapılan revizyonlar, tüketici harcamaları, özel stok yatırımları, ihracat, eyalet ve yerel hükümet harcamaları, federal hükümet harcamaları, konut sabit yatırımları ile konut dışı sabit yatırımlardaki artışların etkili olduğunu gösterdi. Ayrıca, ithalat da bu dönemde arttı.

GSYH verisindeki revizyonlarda, konut dışı sabit yatırımlar ile eyalet ve yerel hükümet harcamalarındaki yukarı yönlü revizyonun tüketici harcamalarındaki aşağı yönlü revizyonla dengelendiği görüldü. Büyümeye olumsuz etki eden ithalat, aşağı yönlü revize edildi.

Yılın üçüncü çeyreğindeki kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e düşürüldü. Gıda ve enerji harcamalarının hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artış da yüzde 2,4'ten yüzde 2,3'e revize edildi.

ABD ekonomisi, 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 2,2 ve ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 büyüme performansı göstermişti. Yılın üçüncü çeyreğindeki güçlü büyüme, ekonomik toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor.

 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler