ABD Hazine tahvilleri yükselirken Nasdaq ve S&P kayıpta

ABD Hazine tahvilleri yükselirken Nasdaq ve S&P kayıpta

S&P 500 ve Nasdaq Composite Cuma günü düştü ve beklenenden daha sıcak ABD üretici fiyatları verilerinin Hazine getirilerini yükseltmesi ve faiz oranına duyarlı mega büyüme hisselerini zayıflatmasıyla üst üste ikinci haftalık kayıplarını kaydetti.

A+A-

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması günü yükselişle kapattı ve haftayı %0,6 artışla tamamladı. Nasdaq 2023 yılında ilk kez iki hafta üst üste düşüş yaşadı. S&P 500 haftayı %0,3, Nasdaq ise %1,9 düşüşle tamamladı.

ABD hükümeti üretici fiyat endeksinin (ÜFE) Temmuz ayına kadar olan 12 aylık dönemde, hizmet maliyetlerinin artmasıyla bir önceki ayki %0,2'lik artıştan %0,8'lik bir artış gösterdiğini bildirdi. Refinitiv tarafından yapılan ankete katılan ekonomistler %0,7'lik bir artış bekliyorlardı.

Yatırımcılar genel olarak Fed'in yılın geri kalanında kredi koşullarını sıkılaştırmaktan kaçınmasını beklese de, Eylül ayında faiz artırımı yapılmayacağına dair bahisler veri açıklanmadan önceki %90 seviyesinden %88,5'e geriledi.

Ameriprise Financial'da özel servet danışmanı olan Jason Betz, "Son günlerde bazı önemli haberler ve veriler gördük ancak piyasa yatay işlem yapmayı tercih etti, bu da bize piyasanın her şeyi fiyatladığını ve hoş ya da tatsız bir sürprizle karşılaşmadığını gösteriyor" dedi.

Yakın vadeli faiz oranı beklentileri doğrultusunda hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi %4,88'e yükseldi.

Yüksek faiz oranları ekonomiyi yavaşlatabileceğinden ve bu firmaların kendilerini yüksek değerlemelere iten büyüme tahminlerini gerçekleştirme kabiliyetlerine zarar verebileceğinden, bu hareket büyük teknoloji isimleri üzerinde baskı yarattı. Yüksek faiz oranları, riskten kaçınan bazı yatırımcılar için faiz getiren tahvilleri hisse senetlerine karşı cazip bir alternatif haline getirebilir.

Tesla, Meta Platforms Inc ve Microsoft %0,6 ile %1,3 arasında düşüşle kapandı.

Nvidia'daki (NVDA.O) %3,6'lık düşüş, %2,3 daha düşük olan yarı iletken endeksine ağırlık verdi. Bu, yarı iletken endeksinin üst üste dördüncü ve dokuz seanstaki sekizinci düşüşü oldu ve haftalık %5'lik düşüşü Nisan başından bu yana en kötü performansı oldu.

Megacap büyüme ve teknoloji hisseleri, teknoloji ağırlıklı Nasdaq ve S&P 500'de bu yıl büyük kazançlara öncülük etti. Ancak beş aylık bir yükselişin ardından Ağustos ayı yatırımcıların daha temkinli bir yaklaşım sergilediği bir dönem oldu.

Ameriprise'dan Betz, "Bu konuda haklı olup olmadığımızı zaman gösterecek, ancak teknolojinin sahip olduğu koşuyla, biraz kar elde etmek istememek zor" dedi.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 105,25 puan veya %0,3 artışla 35.281,4'e, S&P 500 4,78 puan veya %0,11 kayıpla 4.464,05'e ve Nasdaq Composite 76,18 puan veya %0,56 düşüşle 13.644,85'e yükseldi.

Başlıca S&P sektörleri arasında sağlık ve enerji sektörleri yükseldi. Her ikisi de bu yıl en kötü performans gösteren sektörler arasında yer alsa da enerji, yedinci seansı da yükselişle kapatarak bu yılki en güçlü performansını sergiledi.

Enerji sektöründeki %1,6'lık artışta, Uluslararası Enerji Ajansı'nın arzın daralacağı yönündeki tahminleriyle yükselen ham petrol fiyatları etkili oldu. Occidental Petroleum Corp, birimlerinden birinin karbon yakalama hedeflerini desteklemek için ABD hükümetinden hibe almasının ardından %3,3 artışla en çok kazananlar arasında yer aldı.

Diğer hareket edenler arasında News Corp, Rupert Murdoch'ın sahip olduğu medya holdinginin maliyet azaltma çabaları sayesinde çeyreklik kar tahminlerini aşmasının ardından %4,6 yükseldi.

Çinli şirketler Alibaba ve JD.com'un ABD'de işlem gören hisseleri, Pekin'in son teşvik önlemlerinin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratması ve yeni verilerin ülkenin pandemi sonrası toparlanmasının hız kaybettiğini göstermesiyle sırasıyla %3,5 ve %5,3 düştü.

ABD borsalarındaki hacim, son 20 işlem gününde tam seans için 10,93 milyar ortalama ile karşılaştırıldığında 10,19 milyar hisse oldu.

S&P 500 52 haftanın 4 yeni en yüksek ve 3 yeni en düşük seviyesini kaydederken; Nasdaq Composite 52 yeni en yüksek ve 169 yeni en düşük seviyeyi kaydetti.

İlgili Haberler