ABD'de ÜFE Temmuz'da beklentiyi aştı

ABD'de ÜFE Temmuz'da beklentiyi aştı

ABD’de üretici fiyatları enflasyonu belirli hizmet kategorilerindeki güçlenmenin etkisiyle Temmuz ayında hız kazandı.

A+A-

ABD'de ılımlı tüketici enflasyonu verilerinin ardından üretici enflasyonunda beklentilerin üzerinde bir tablo ortaya çıktı.

Ülkede üretici fiyatları Temmuz'da bir önceki aya göre yüzde 0,3 arttı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi artışın yüzde 0,2 olması yönündeydi. Bir önceki ay yüzde 0,1 olarak açıklanan veri ise değişim olmadığı şeklinde revize edildi.

Üretici fiyatları yıllık bazda ise yüzde 0,8 artış gösterdi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,7 olarak belirlenmişti.

Çekirdek göstergeler de beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Aylık bazda gıda ve enerji hariç üretici fiyatları yüzde 0,3 arttı. Beklenti yüzde 0,2 olmuştu. Yıllık çekirdek üretici enflasyonu ise yüzde 2,4 oldu.

Küresel tedarik zincirlerinin normalleşmesi, yurtdışındaki cansız talep ve tüketici harcamalarında mallardan hizmetlere doğru daha geniş bir kayma yaşanması, genel olarak geçen yıl boyunca üretici tarafında enflasyonist baskıların hafifletilmesine yardımcı oldu. Ancak petrol fiyatları yükseldikçe ters rüzgarlar yeniden artıyor.

Portföy yönetimi, ayakta tedavi ve yolcu taşımacılığı gibi kategorilerdeki artışların da etkisiyle hizmet maliyetleri yaklaşık bir yılın en yüksek artışını kaydetti. 

ABD’de tüketici fiyatlarında son iki ayda arka arkaya açıklanan artışlar, iki yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinde gerçekleşirken, Fed’in ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu dizginlemeyi başarabileceğine dair umutlar artmıştı.

Gıda ve enerji hariç fiyatları kapsayan çekirdek enflasyon aralıksız ikinci ayında yüzde 0,2 oranında artış kaydetmişti. Manşet enflasyon aylık bazda beklentilere paralel açıklanırken, yıllık bazda yüzde 3,2 ile tahminin altında kalmıştı.

İlgili Haberler