ABD ile Suudi Arabistan Afrika'da metal güvenliği için masada

ABD ile Suudi Arabistan Afrika'da metal güvenliği için masada

Wall Street Journal'ın haberine göre ABD ile Suudi Arabistan, Afrika'da metal güvenliği için görüşüyor.

A+A-

ABD ve Suudi Arabistan'ın, enerji geçişlerinde kendilerine yardımcı olacak Afrika'da ihtiyaç duyulan metalleri güvence altına almak üzere görüşmelerde bulunduğu bildirildi.

Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan habere göre devlet destekli bir Suudi girişiminin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gine ve Namibya gibi Afrika ülkelerinde 15 milyar dolar değerindeki madencilik varlıklarından hisse satın alacağı ve bunun da ABD şirketlerinin üretimin bir kısmını satın alma hakkına sahip olmasına izin vereceği belirtildi.

Temmuz ayında yapılan benzer bir düzenlemeyle, Saudi Arabian Mining Co (Ma'aden) ve Suudi Kamu Yatırım Fonu, Brezilyalı Vale'nin temel metal biriminin %10'unu satın alırken, ABD'li yatırım şirketi Engine No. 1 %3'ünü satın aldı. 

Wall Strret Journal, Suudi yatırım fonunun Haziran ayında Kongo'ya, Ma'aden ile Manara Minerals adlı 3 milyar dolarlık ortak girişimi aracılığıyla ülkede kobalt, bakır ve tantal yatırımı yapmak üzere başvurduğunu hatırlattı.

Gazete, Beyaz Saray'ın bölgedeki diğer egemen varlık fonlarından mali destek istediğini ancak Suudi Arabistan ile görüşmelerin en fazla ilerleme kaydettiğini belirtti.

İlgili Haberler