ABD ilk çeyrek büyümesi beklentileri aştı

ABD ilk çeyrek büyümesi beklentileri aştı

Yukarı yönlü revize edilen veriye ilişkin beklenti, ekonominin yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,1 büyümesi yönündeydi

A+A-

İlk çeyrek ekonomik verileri, ABD ekonomisinin tahminlerin üzerinde bir performans sergilediğini ortaya koydu. ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, 2023 yılının ilk çeyreğinde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) yıllık bazda %1.3 artış gösterdi.

Piyasanın ilk çeyrek büyümesi için beklentisi yüzde 1.1'di. Ancak, gerçekleşen büyüme rakamı bu beklentiyi aştı ve pozitif bir sürpriz oldu. Nisan ayında açıklanan öncü veriler, yılın ilk çeyreğinde ekonominin yüzde 1.1 büyüdüğünü göstermişti.

Öte yandan, 2022'nin son çeyreğinde yüzde 2.6'lık bir büyüme kaydeden ABD ekonomisi, tüm yıl boyunca yüzde 2.1 oranında büyüdü.

İlk çeyrek büyümesini destekleyen faktörler arasında tüketici harcamalarındaki artış, ihracatın büyümesi, federal ve yerel kamu harcamalarındaki genişleme ve konut dışı sabit yatırımların artışı öne çıkıyor. Öte yandan, özel stok yatırımları ve konut sabit yatırımlarında azalışlar kaydedildi.

Kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinde ilk çeyrekte %4.2'lik bir yükseliş görüldü. Bu oran, 2022'nin son çeyreğindeki %3.7'lik artışın üzerindeydi.

Gıda ve enerji harcamaları hariç tutulan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 4.9'dan yüzde 5'e revize edildi. Bu oran, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 4.4 artış kaydetmişti.

Etiketler : ,
İlgili Haberler