ABD tahvil getirileri durgun enflasyona rağmen yükseliyor

ABD tahvil getirileri durgun enflasyona rağmen yükseliyor

ABD tahvil getirilerinde görülen artış, enflasyon beklentilerinin azalmasıyla birlikte geldi; bu da bazı tahvil fonu yöneticilerine, ekonomik dayanıklılığın ve yüksek tahvil arzının Fed'i ikinci kez tahmin etmekten daha büyük bir rol oynadığının işareti.

A+A-

Gösterge 10 yıllık nominal getiriler, ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell'ın Cuma günü yıllık Jackson Hole sempozyumunda faizleri yüksek tutma konusunda şahin bir mesaj vereceği endişesiyle Salı günü 16 yılın zirvesine yaklaştı.

Fiyatlara ters yönde hareket eden tahvil getirileri, enflasyonist bir ortamda yükselme eğilimindedir çünkü enflasyon gelecekteki tahvil ödemelerinin değerini aşındırır.

Ancak son birkaç ayda tahvil getirilerindeki yüksek hareketler genellikle Fed'in yükselen enflasyonu dizginlemeye çalışmasıyla yatırımcıların daha yüksek faiz oranlarını fiyatlamasından kaynaklanırken, fiyat artışlarının hızına ilişkin beklentiler son haftalarda daha düşük seviyelere indi.

Aegon Asset Management'ta Portföy Yöneticisi ve ABD Faizleri Stratejisti olan Calvin Norris, "Anlatı son birkaç ayda çok değişti," dedi.

Yatırımcılar, Japonya Merkez Bankası'nın yabancı yatırımcıların Hazine tahvillerine olan iştahını azaltabilecek şekilde getirilerin yükselmesine izin vermesi ve yatırımcıların daha fazla borç tutmak için daha fazlasını talep etmesiyle ABD devlet tahvillerinin arzındaki artış da dahil olmak üzere yeni bir dizi etkenin etkili olduğuna dair kanıtlar görüyor.

BMO Capital Markets analistleri geçen hafta yayınladıkları bir notta, merkez bankasının parasal sıkılaştırma eylemlerinin zamanlaması ve boyutu bir yıldan uzun bir süredir tahvil yatırımcılarını meşgul ederken, piyasanın "duyarlılığın ana itici gücü açısından bir dönüm noktasına" ulaşmış olabileceğini söyledi.

"Belirsizliğin kaynağı (Fed'den) uzaklaşıyor ve 2001'den bu yana en yüksek seviyedeki politika faizlerinden kaynaklanan ekonomik serpintide para politikasının türevine doğru ilerliyor" dediler. "Uzun vadeli büyüme, vade primi ve ihraç konuları fiyat hareketlerinin artan bir payını oluşturuyor."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler