ABD TikTok'a karşı yeniden harekete geçiyor

ABD TikTok'a karşı yeniden harekete geçiyor

ABD'li senatör, TikTok'a yönelik baskı tasarısında değişiklik yapılması gerekebileceğini söyledi.

A+A-

Yasaya destek veren Senato İstihbarat Komitesi Başkanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'li milletvekillerinin Biden yönetimine Çin'e ait TikTok'u yasaklamak için yeni yetkiler verecek bir yasa tasarısıyla ilgili endişeleri gidermek için değişiklikler yapmayı düşündüklerini söyledi.

Demokrat Senatör Mark Warner Reuters'e yaptığı açıklamada, ByteDance'in sahibi olduğu kısa video uygulaması TikTok'un Kısıtlama Yasası'na karşı yürüttüğü agresif lobi faaliyetlerinin, Mart ayında yasanın tanıtılmasının ardından "ivmemizi biraz yavaşlattığını" söyledi.

Warner, milletvekillerinin "bunu açıkça ortaya koymak için bir dizi değişiklik önerisi" olduğunu ve bireysel Amerikalıların etkilenebileceği veya tasarının hükümet gücünün genişlemesini temsil ettiği gibi eleştirileri ele aldıklarını söyledi.

Warner, "Bu endişeleri adil bir şekilde giderebiliriz" dedi.

Beyaz Saray tarafından onaylanan yasa, Ticaret Bakanlığı'na ulusal güvenlik riski oluşturan yabancı bilgi ve iletişim teknolojilerini içeren bir dizi işlemi inceleme, engelleme ve ele alma konusunda yeni bir yetki verecek.

Warner, "TikTok'a şu hakkı vereceğim - lobicilik için 100 milyon dolar harcadılar ve ivmemizi biraz yavaşlattılar" dedi ve başlangıçta tasarıyı onaylatmanın neredeyse "çok kolay" olacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

TikTok, Warner'ın lobi faaliyetlerine ilişkin değerlendirmesiyle ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Mart ayında Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, TikTok'un yasaklanması için Senatör Josh Hawley tarafından sunulan ayrı bir yasa tasarısını hızlı bir şekilde izleme teklifini engelledi ve Kısıtlama Yasası'nın "TikTok'u yasaklamadığını" söyledi. 

Biden yönetimi Mart ayında TikTok'un Çinli sahiplerinden hisselerini elden çıkarmalarını ya da ABD yasağıyla karşı karşıya kalmalarını talep etti. Dönemin Başkanı Donald Trump'ın 2020 yılında TikTok'u yasaklama girişimleri ABD mahkemeleri tarafından engellenmişti.

Warner, tasarı hakkında pek çok görüşme yapıldığını belirterek, tasarının yıllık savunma tasarısına eklenebileceğini ya da Senato Demokrat Lideri Chuck Schumer'in istediği Çin ile ilgili bir tasarının parçası olabileceğini sözlerine ekledi. Warner ayrıca mevzuata duyulan ihtiyacın açık olduğunu söyledi.

Warner, "Çin kontrolünde olan üç ya da dört uygulama daha çıktı, bu nedenle bir kereye mahsus değil, kurallara dayalı adil bir sürece ihtiyacımız var" dedi.

150 milyondan fazla Amerikalı tarafından kullanılan TikTok, titiz veri güvenliği çalışmaları için 1,5 milyar dolardan fazla harcama yaptığını söylüyor ve casusluk iddialarını reddediyor.

Şirket, Montana eyaleti tarafından 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek bir yasakla mücadele ediyor. Bir yargıç TikTok'un talebi üzerine 12 Ekim'de bir duruşma planladı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler