ABD yasakları Nvidia'nın Huawei'ye çip satışını vurabilir

ABD yasakları Nvidia'nın Huawei'ye çip satışını vurabilir

ABD'nin Huawei ile ilgili kısıtlamalarını sıkılaştırması halinde Nvidia'nın Çinli şirkete satış planları tehlikeye girebilir.

A+A-

ABD'li çip üreticisi Nvidia'nın Çinli Huawei'ye teknoloji satma planları, ABD hükümetinin kara listeye alınan şirkete sevkiyatları daha da kısıtlama önerisiyle ilerlemesi halinde sekteye uğrayabilir.

Biden yönetimi, 2019'da ABD ticaret kara listesine eklenen ancak Trump yönetimi tarafından uygulanan özel bir plan kapsamında milyarlarca ABD malı almaya devam eden Huawei'ye ABD şirketlerinin göndermesine izin verdiği kalemleri sınırlamayı düşünüyor.

Reuters tarafından görülen taslak rapordan alıntılara göre, şirketin "bekleyen lisans değerine" atıfta bulunularak, "(Ticaret Bakanlığı'nın) lisanslamada önerilen 2023 değişikliğinin Nvidia üzerinde muhtemelen yüksek bir ekonomik etkisi olacaktır" deniliyor.

Nvidia'nın Huawei'ye satış planları daha önce rapor edilmemişti. Bir Nvidia sözcüsü belge hakkında yorum yapmayı reddederek şunları söyledi: "Çin pazarı ABD yarı iletken endüstrisi için önemli bir fırsat sunuyor. Bekleyen lisans talepleri hakkında yorum yapamamakla birlikte, yürürlükteki tüm ihracat kontrollerine uymak ve pazar talebini karşılamak için dünya çapındaki müşterilerimiz ve ortaklarımızla birlikte çalışıyoruz."

Üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi belgenin bir yüklenici tarafından hazırlanan bir ön taslak olduğunu ve bakanlığın "raporu mevcut haliyle onaylamayacağını" söyledi. Yetkili ayrıca hükümetin "bu konuda farklı olasılıklara dayanan ve çok farklı sonuçlara varan birden fazla rapor yazdığını ve sözleşmeye bağladığını" söyledi.

Beyaz Saray ve Ticaret Bakanlığı yorum yapmayı reddetti. Huawei ise yorum talebine yanıt vermedi.

Belge, Biden yönetiminin, teknoloji endüstrisinin zaten sarsıldığı bir dönemde öngörülen gelir akışlarını azaltabilecek yeni kurallar koymadan önce, önerilen Huawei politika değişikliklerinin ABD şirketleri üzerindeki etkisini değerlendirmeye çalıştığını gösteriyor. Belge aynı zamanda Washington'un en çok ceza verdiği Çinli şirketlerden biri olan Huawei ile hangi ABD şirketlerinin iş bağlantısı kurmak istediğine dair siyasi açıdan hassas soruya da alışılmadık bir bakış açısı getiriyor.

Reuters, raporda etkisi değerlendirilen spesifik politika değişikliğinin ayrıntılarını öğrenemedi.

Rapor, Huawei'nin aksine Qualcomm'un politika değişikliğinden muhtemelen "ılımlı bir ekonomik etki" yaşayacağını öne sürdü. Rapora göre, Qualcomm'un modem çiplerine erişimin kaybedilmesi Huawei üzerinde daha büyük bir etki yaratacak, zira Huawei "akıllı telefon teklifini desteklemek için büyük ölçüde Qualcomm'un modem çiplerine güveniyor."

Qualcomm yorum talebine yanıt vermedi. 2021'de bildirdiğine göre, ABD'li yetkililer, ticari kısıtlamalar diğer iş kollarını sekteye uğratırken, Huawei'nin video ekranları ve sensörler gibi araç bileşenleri de dahil olmak üzere büyüyen otomobil bileşeni işi için çip satın alması için yüz milyonlarca dolar değerinde lisans başvurularını onaylamıştı.

Huawei, Amerikalılar hakkında casusluk yapabileceği korkusu ve fikri mülkiyeti çaldığı ve yaptırımları ihlal ettiği iddiaları nedeniyle 2019 yılında "varlık listesine" alındı. ABD, tedarikçilerin listedeki şirketlere ABD malları satarken genellikle reddedilen özel bir lisans almalarını şart koşuyor. Ancak Trump yönetimi Huawei için daha yumuşak bir politika izleyerek 5G çiplerine erişimini engelledi ancak 4G çipleri gibi diğer ürünlerin firmaya gönderilmesine izin verdi.

Ticaret Bakanlığı'nın en üst düzey ihracat kontrolleri yetkilisi Alan Estevez bu hafta yaptığı açıklamada, "5G seviyesinin" altındaki ABD teknolojisinin Huawei'ye gönderilmesine izin veren Trump dönemi politikasının "değerlendirme aşamasında" olduğunu söyledi.

Ancak kaynaklar, yönetim içinde ne kadar ileri gidileceği konusunda farklılıklar olduğunu söylüyor: bazı yetkililer Huawei tedarikçilerine verilen tüm lisansların engellenmesini ve mevcut yetkilerin iptal edilmesini savunurken, diğerleri kısıtlamaları yalnızca 4G çiplere ve ileriye dönük diğer hedeflenen teknolojilere genişletmek istiyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler