ABD'de konut kredisi faizleri son 23 yılın en yükseğinde

ABD'de konut kredisi faizleri son 23 yılın en yükseğinde

ABD'de 30 yıllık sabit faizli mortgage'ın ortalama sözleşme oranı 15 baz puan artarak %7,31'e yükseldi

A+A-

ABD'nin en popüler konut kredisinin faiz oranı geçen hafta Aralık 2000'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşarak mortgage başvurularının 28 yılın en düşük seviyesine inmesine neden oldu.

Mortgage Bankacıları Birliği (MBA), 18 Ağustos'ta sona eren haftada 30 yıllık sabit faizli mortgage'ın ortalama sözleşme oranının 15 baz puan artarak %7,31'e yükseldiğini açıkladı. Bu artış, konut kredisi oranlarını etkileyen devlet tahvillerinin getirilerinin 2007-2009 mali krizinden bu yana en yüksek seviyeye çıkmasının ardından geldi.

ABD ekonomisine ilişkin şaşırtıcı derecede güçlü verilerin yatırımcıların Federal Rezerv'in faiz oranlarını ne kadar süre yüksek tutacağına ilişkin düşüncelerini yeniden şekillendirmesiyle Hazine tahvillerinin getirileri yaz boyunca yükseldi. Fed, 1980'lerden bu yana görülen en dirençli enflasyonu yenmek için Mart 2022'de sıfıra yakın olan gösterge politika faizini %5,50'ye yükseltti.

Güçlü bir iş piyasası ve sağlam tüketici harcamaları içeren dirençli bir ekonomide konut piyasası, Fed'in talebi soğutmak ve enflasyonu düşürmek için attığı agresif adımlardan en çok etkilenen sektör olarak öne çıktı.

Borçlanma maliyetleri arttıkça, konut satışları geçen yılın tamamında düştü ve bu yıl umut edilen toparlanma henüz gerçekleşmedi. Örnek olarak: ABD'deki konut emlak işlemlerinin çoğunluğunu oluşturan daha önce sahip olunan evlerin satışları Temmuz ayında ikinci kez düşerek Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Veriler yakın zamanda bir iyileşmeye işaret etmiyor. Konut ipotek başvuruları endeksi geçen hafta %5 düşerek Nisan 1995'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu, Nisan ayından bu yana görülen en büyük haftalık düşüş oldu.

MBA'in baş ekonomist yardımcısı Joel Kan'a göre, "Yüksek faiz ortamı ve satın alma gücünün erozyona uğraması nedeniyle ev alıcıları piyasadan çekildi. Düşük konut arzı da birçok pazarda ev fiyatlarını yüksek tutuyor ve alıcıların karşılaştığı satın alınabilirlik engellerini artırıyor."

MBA verilerine göre, mevcut kredileri yeniden finanse etmek için yapılan başvurular Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Mevcut ipotekli kredisi olan ev sahiplerinin büyük çoğunluğu, 2022 yılında faiz oranlarının yükselmeye başlamasından önce alınmış bir krediye sahip ve bu da refinansman faaliyeti için bir engel teşkil ediyor. Bu dinamik aynı zamanda konut arzı eksikliğine de katkıda bulunuyor çünkü taşınmak için caydırıcı bir unsur.

İlgili Haberler