ABD'de mortgage faizlerinde en büyük haftalık düşüş

ABD'de mortgage faizlerinde en büyük haftalık düşüş

ABD'de mortgage başvuruları arttı, 30 yıllık faiz 2022 yılı Temmuz'dan bu yana en büyük haftalık düşüşünü yaşadı.

A+A-

ABD'de 3 Kasım ile sona eren haftada mortgage başvuruları üç haftalık düşüşünü sonlandırırken, 30 yıllık faizde 2022 yılı Temmuz ayından bu yana en büyük haftalık gerileme yaşandı.

ABD Mortgage Bankalar Birliği (MBA) ipotek başvuru araştırmasına göre, mevsimsel faktörlerden arındırılmış, yeniden finansman ve alım kredilerini içeren mortgage başvuru faaliyetinden oluşan piyasa endeksi yüzde 2,5 artışla 165,9 puana geriledi.

MBA'nın yayımladığı ve Foreks Haber ile mail yoluyla paylaştığı haftalık rapora göre, satın alma endeksi yüzde 3,0 artışla 129,0 puan olurken, refinansman endeksi yüzde 1,6 artışla 347,3 puana geldi.

Bir önceki hafta 7 haftalık artış serisini sonlandıran 30 yıllık mortgage faizi, bu seyrini sürdürdü ve 25 baz puan düşerek yüzde 7,61 seviyesine indi. 30 yıllık kredi faizinde 4 haftalık ortalamada 6 puan azalırken, geçen yılın aynı dönemine göre artış 47 puan oldu.

MBA Başkan Yardımcısı ve Baş Ekonomist Yardımcısı Joel Kan, "30 yıllık sabit ipotek oranı 25 baz puan düşerek yüzde 7,61'e geldi ve Temmuz 2022'den bu yana en büyük tek haftalık düşüşü gösterdi.  Son haftalarda faiz oranlarındaki düşüş, ABD Hazine Bakanlığı'nın ihraç takvimini güncellemesi, Fed'in Kasım toplantısı açıklamasında güvercin bir ton kullanması ve istihdam piyasasının yavaşladığını gösteren verilerden kaynaklandı. Hem satın alma hem de yeniden finansman kredisi başvuruları hafta boyunca arttı; ancak düşük seviyelerde kaldı. Birçok ev alıcısı daha fazla satış yapılana kadar kenarda kaldığı için satın alma endeksi hala geçen yılın hızının yüzde 20'sinden fazla gerisinde." diye konuştu.

15 yıllık faizinde oran 16 baz puan düşüşle yüzde 6,98 puan olurken, 5 yıllık ARM kredi faizi 1 baz puan geriledi ve yüzde 6,76 seviyesine indi.

30 yıllık jumbo (647.200 dolardan daha büyük) konut kredisi faizi ise 22 baz puan düşüşle yüzde 7,58 seviyesi geriledi.

İlgili Haberler