ABD'nin enflasyon verileri öncesi Asya borsaları karıştı

ABD'nin enflasyon verileri öncesi Asya borsaları karıştı

Çarşamba günü Asya'da hisse senetleri ilerlemekte zorlanırken dolar ABD tüketici fiyatları verileri öncesinde güçlü seyretti.

A+A-

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi Salı günü düşmüş ve Çarşamba günü erken saatlerde %0,3 daha gerilemişti. Japonya'nın Nikkei endeksi %0,4 düştü.

Gece boyunca S&P 500 %0,5 düştü ve S&P 500 vadeli işlemleri Asya sabahında sabit kaldı. Güçlü ABD doları Euro'yu 1,10$'ın altına, 1,0971$'a geriletti.

Nisan ayı ABD tüketici fiyat verileri bugün açıklanacak ve ekonomistler manşet TÜFE'nin yıllık %5'te sabit kalmasını ve çekirdek TÜFE'nin çok hafif bir düşüşle %5,5'e gerilemesini bekliyor.

ING ekonomisti Rob Carnell, "TÜFE rakamları daha yüksek gelirse bu durum ortadan kalkacaktır" dedi ve ekledi:

"Enflasyonun çok yavaş bir hızda düşmesi pek mantıklı görünmüyor ve bu durum daha yüksek uzun vadeli hazine getirilerine de yansıyabilir."

Hazine tahvilleri gece boyunca genel olarak istikrarlı seyretti, ancak borç tavanı konusundaki sert tartışmalar, yatırımcıların Haziran ayı başında vadesi dolacak tahvillerden kaçınması nedeniyle tahvil piyasasını bozuyor.

NatWest piyasalarındaki analistlere göre, üç yıllık ihalede talep, 2018'den bu yana en yüksek olan 2,93'lük teklif/karşılama oranı ile güçlü oldu.

Gösterge 10 yıllık getiriler Asya'da %3,507 seviyesinde kaldı. İki yıllık getiriler %4,018 seviyesindeydi.

Başkan Joe Biden ve üst düzey milletvekilleri 31.4 trilyon dolarlık ABD borç limitinin yükseltilmesi konusundaki çıkmazı kırmayı başaramadılar, ancak ülkenin benzeri görülmemiş bir temerrüde düşmesine sadece haftalar kala yeniden bir araya gelme sözü verdiler.

Belirsizlik ironik bir şekilde tahvillere olan talebi artırıyor, ancak Haziran başında vadesi dolacak olan T-Bono'lar gözden düşmüş durumda ve %5,6 getiri sağlıyor - son on yılların en yüksek getirisi ve Fed fon oranının üzerinde.

Çin ve Hong Kong'da Nisan ayının zayıf ithalat rakamları hisse senetlerini üst üste ikinci seansta da aşağı çekti ve yatırımcılar yeniden başlayan toparlanmanın düzensiz bir toparlanmaya dönüşmesinden endişe ediyor.

Hong Kong'un Hang Seng (.HSI) endeksi %0,4 düştü. Şangay Bileşik %0,8 düştü ve yuan geriledi. Durum tespiti yapan firmalara yönelik belirgin bir baskı da yatırımcıları tedirgin ediyor.

Döviz piyasaları, politika yapıcıların söylemleri ile yatırımcıların ABD faiz oranlarının ve doların düşmesi gerektiğine dair inançlarını tartarken durgun bir seyir izliyor.

Avrupa Merkez Bankası yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel Salı günü yaptığı açıklamada faiz indirimi beklentilerinin yersiz olduğunu söyledi, ancak tüccarlar TÜFE verileri öncesinde çok sert satış yapmakta isteksiz oldukları için bu durum Euro'yu dolar karşısında fazla desteklemedi.

Ortak para birimi Çarşamba günü 1,10 doların altında sabitlendi. Dolar da 135,14 yen seviyesindeydi ve Aussie, kiwi ve sterlin karşısında son zamanların en düşük seviyelerinden hafifçe yükseldi.

Commonwealth Bank of Australia stratejisti Joe Capurso, "Dolar TÜFE'den sonra geçici bir destek alabilir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak borç tavanı draması ve piyasa katılımcılarının faiz indirimlerine odaklanmasının bir TÜFE raporuyla çok fazla değişmesi olası değil. Doları önemli ölçüde yukarı itmek için güçlü bir sonuç gerekebilir."

Softbank, Panasonic ve Japonya'nın dev ticaret şirketlerinden birkaçının kazançları Çarşamba günü Tokyo'da piyasa kapanışından sonra açıklanacak.

ABD'li casino operatörü Wynn Resorts hisseleri, beklenenden daha iyi gelir bildirdikten sonra mesai sonrası işlemlerde sabit kaldı. Airbnb hisseleri, daha az rezervasyon ve daha düşük fiyatlar tahmin ettiği için zilden sonra yaklaşık %12 düştü.

Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 77,01$ seviyesinde seyretti. Altın ons başına 2.000 $'ın üzerine yerleşmeye başlarken, bitcoin 27.732 $'da sabitlendi.

İlgili Haberler