Alibaba CEO'sunun istifası sonrası hisseler tepetaklak

Alibaba CEO'sunun istifası sonrası hisseler tepetaklak

Eski CEO'nun bulut biriminden ayrılmasının ardından Alibaba hisseleri %4 düştü.

A+A-

Çinli Alibaba Group'un Hong Kong'da işlem gören hisseleri, eski CEO Daniel Zhang'ın teknoloji devinin bulut bilişim işinden sürpriz bir şekilde ayrılmasının ardından Pazartesi günü %4'ten fazla değer kaybetti.

Alibaba, Zhang'ın birimden ayrılma kararını Reuters tarafından görülen ve kurucu ortak Eddie Wu'nun birimin vekil CEO'su ve başkanı olmasıyla birlikte personele gönderdiği bir iç mektupla duyurdu. Zhang ayrıca planlandığı gibi Pazar günü grup CEO'luğu görevini Wu'ya devretti.

Araştırma danışmanlığı şirketi Canalys'in Haziran ayında yaptığı açıklamaya göre birim, pazarda %34'lük payıyla Çin'in en büyük bulut sağlayıcısı konumunda. Aynı zamanda Alibaba'nın çip ve yapay zeka araştırma kolu olan DAMO Academy'ye de ev sahipliği yapan birim, grubun yeniden yapılandırılmasının bir parçası olarak gelecek yıl Mayıs ayında Alibaba'dan ayrılacak.

Zhang daha önce aynı anda hem grubun hem de bulut istihbarat biriminin başında bulunuyordu ve şirket Haziran ayında Zhang'ın tamamen bulut işine odaklanmak üzere gruptaki görevlerinden ayrılacağını duyurdu.

Pekin merkezli Haitun düşünce kuruluşunun e-ticaret odaklı başkanı Li Chengdong, Zhang'ın ayrılışının kişisel bir karar gibi göründüğünü ve Alibaba Cloud'un devlete ait telekom şirketleri ve Huawei Technologies ile artan rekabetin yanı sıra daha sıkı bir düzenleyici ortamla karşı karşıya kaldığı bir dönemde geldiğini söyledi.

Li, "Alibaba Cloud, daha önce şirketin kalesi olan hükümet ve kamu iktisadi teşebbüsü müşterilerinde bir miktar zemin kaybetti" dedi ve ekledi:

"Liderlik görevi sırasında, Alibaba Cloud'un işleri çabalarına rağmen önemli ölçüde gelişmedi. Zhang muhtemelen Alibaba Cloud'un yetersiz büyümesinin karşı karşıya olduğu zorlukların, bireysel bir yönetici olarak etkileyebileceği veya kontrol edebileceği şeylerin ötesinde olduğunu fark etti."

Li, Zhang'ın ayrılışının Alibaba Cloud'un listeleme planları üzerinde fazla bir etkisi olacağını düşünmediğini, zira bunun nihai olarak birimin iş performansına bağlı olacağını paylaştı.

Alibaba, bölünme planını atanacak ayrı bir yönetim ekibi altında yürütmeye devam edeceğini söyledi.

Union Bancaire Privee'nin genel müdürü Vey-Sern Ling, Alibaba ve bulut işinin "temiz bir sayfadan" başlamasına olanak sağlayacağı için gelişmeyi olumlu gördüğünü dile getirdi.

Hisse fiyatıyla ilgili olarak, Çin'e ilişkin makro ve jeopolitik endişelerin de ağır bastığını belirtti.

Alibaba mektubunda Zhang'ın "uzmanlığını farklı bir şekilde kanalize ederek" Alibaba'ya katkıda bulunmaya devam edeceğini ve Zhang'ın kuracağı bir teknoloji fonuna 1 milyar dolar yatırım yapacağını söyledi. Alibaba ayrıca Zhang'a tarihinde bir ilk olarak "emeritus" unvanı verdi.

Analistler bulut biriminin 41 milyar ila 60 milyar dolar değerinde olduğunu tahmin ediyor ancak denetlediği veri yığınlarının onu yurtiçi ve yurtdışındaki düzenleyicilerin hedef tahtasına koyabileceğini söylüyorlar.

Alibaba'nın hisseleri %4,4 kadar düşerek 86,85 HK$'a geriledi ve 23 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyeye indi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler