Almanya'da enflasyon beklentileri altında kaldı

Almanya'da enflasyon beklentileri altında kaldı

Ülkede ÜFE, martta bir önceki aya göre yüzde 2,6 gerilerken, yıllık bazda yüzde 9,8 artış beklentisine karşın yüzde 7,5 yükseldi

A+A-

Almanya'da mart ayında üretici fiyatlar yıllık bazda yüzde 7,5 ile Haziran 2021'den beri en düşük artışı kaydetti ve beklentilerin gerisinde kaldı. Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) verilerine göre, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) martta bir önceki aya göre yüzde 2,6 düşerken, yıllık bazda yüzde 7,5 yükseldi.

Üretici fiyatlar üzerindeki artış baskısı enerji fiyatlarındaki azalışla hafiflerken, martta analist beklentilerinin altında bir artış dikkat çekti. Piyasalar, ÜFE'nin martta yıllık yüzde 9,8 artması öngörüyordu. Bu süreçte, ÜFE'deki yıllık artışın Haziran 2021'den beri en düşük seviyede olduğu görüldü. Martta üretici fiyatlar, altıncı ay üst üste düşüş kaydetti.

Destatis, mart ayına ilişkin üretici fiyat verilerinin öncü veriler olduğunu ve mart ayında yürürlüğe giren elektrik ve gaz fiyatlarının frenlemesi nedeniyle revize edilmesi gerektiğini belirtti. Martta enerji fiyatları düşmesine rağmen, yıllık artışın ana nedeni enerji fiyatlarıydı. Enerji fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,8 artış gösterdi. Doğal gaz dağıtım fiyatları martta yıllık bazda yüzde 19,1 artarken, elektrik fiyatlarında değişiklik olmadı.

Yıllık bazda ara malı fiyatlarında yüzde 4,7, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 10 ve sermaye malı fiyatlarında yüzde 7,5 artış yaşandı. Gıda fiyatlarının yıllık bazda yüzde 19,2 arttığı görülürken, şeker fiyatları yüzde 89,2 yükseldi.

ÜFE, enerji fiyatları dışında yüzde 7,9 artış gösterdi

Enerji fiyatları çıkarıldığında, ÜFE martta yıllık bazda yüzde 7,9 artış kaydetti. Ayrıca, üretici fiyatlar enflasyonun gelişimi açısından önemli bir gösterge olarak kabul edilir ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikasında temel alınan tüketici fiyatlarını etkiler. ECB, yüksek enflasyona karşı bir süre tereddüt ettikten sonra politika faiz oranlarını önemli ölçüde artırmıştı.

Öte yandan, Almanya'da ocak ve şubat ayında yüzde 8,7 olan yıllık enflasyon, enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle martta yüzde 7,4'e geriledi. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), ülkede enflasyonun 2024'te yüzde 4,1'e düşmeden önce 2023'te yüzde 7,2 seviyesinde kalmasını öngörüyor.

İlgili Haberler