Almanya Federal ฤฐstatistik Ofisi (Destatis), Kasฤฑm 2021’e yรถnelik yeni konutlar iรงin inลaat maliyet endeksi verilerini aรงฤฑkladฤฑ.
Buna gรถre, Kasฤฑm 2021’de Almanyaโda inลaat maliyet endeksi, Kasฤฑm 2020โye kฤฑyasla yรผzde 14,4 yรผkseldi.
Destatis aรงฤฑklamasฤฑnda, โKasฤฑm ayฤฑndaki artฤฑล, Aฤustos 1970โden beri en yรผksek yฤฑllฤฑk artฤฑลtฤฑ.โ ifadesi kullanฤฑldฤฑ. Aฤustos 1970โde yฤฑllฤฑk artฤฑล yรผzde 17 olarak kayฤฑtlara geรงmiลti.
Aรงฤฑklamada, inลaat maliyet endeksindeki gรผรงlรผ artฤฑลฤฑn malzeme maliyetlerindeki keskin yรผkseliลten kaynaklandฤฑฤฤฑ vurgulandฤฑ.
Aรงฤฑklamaya gรถre, inลaat kerestesinin fiyatlarฤฑnฤฑn yurt iรงinde ve yurt dฤฑลฤฑnda artan talep nedeniyle bir yฤฑl รถncesine kฤฑyasla yรผzde 38,9 daha pahalฤฑ olmasฤฑ dikkati รงekerken, รงatฤฑ ve yalฤฑtฤฑm malzemeleri fiyatlarฤฑnda artฤฑล yรผzde 17,1 oldu. Beton maliyet fiyatlarฤฑ da yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 16,5 arttฤฑ.
Kovid-19 salgฤฑnฤฑ nedeniyle Mart 2020โde uygulamaya koyulan KDV indirimlerinin sona ermesinin sรถz konusu fiyatlarda etkili olduฤu belirtilen aรงฤฑklamada, bu etkinin hariรง tutulmasฤฑ durumunda Kasฤฑm 2021’de inลaat maliyet endeksindeki artฤฑลฤฑn yรผzde 11,6โda kalacaฤฤฑ belirtildi.







