Altın fiyatlarında ralli mi başlıyor?

Altın fiyatlarında ralli mi başlıyor?

Fed'in faiz kararı öncesi altın fiyatlarında baskı sürerken, diğer yandan altın fiyatlarında rallinin başlayacağını gösteren bazı sinyaller de var.

A+A-

Doların Temmuz ortasında gördüğü zirveden düşüşüyle gözlenen teknik boğa sinyalleri altın fiyatlarında yaşanan sert düşüş sonrası değerli metale olan ilginin tekrar canlanmasına neden oldu.

Spot altın geçtiğimiz hafta 15 ayın düşüğünden yüzde 2 değer kazanırken değerli metal için en kötü senaryonun sona erdiği değerlendiriliyor.

Permanent Portfoli Family of Funds Başkanı Michael Cuggino mevcut seviyeler için“Altın fiyatları uzun vade için birkaç ay öncesine göre daha cazip bir konumda” değerlendirmesinde bulundu.

Bloomberg HT'nin haberine göre 2022’nin büyük bölümü için borçlanma oranları ve doların yükselişi değerli metalin uzun süredir değer saklama aracı özelliğine zarar verdi. Ancak ortaya çıkan resesyon riski yatırımcıların Fed’in faiz artışlarına ve doların güçlenmeye devam edeceğine dair düşüncelerinin zayıflamasına neden oluyor.

Pepperstone Group Araştırma Direktörü Chris Weston, “Yatırımcıların ABD dolarının hisse değerlerinin düşüşünde varsayılan hedge aracı olup olmadığını sorguladığı bir ortamda değer saklama aracı olarak altına daha fazla ısınmaya başladım” ifadelerini kullandı.

Çarşamba günü Fed’in para politikası kararı altın ve diğer birçok varlık için ciddi bir test anlamına gelirken birçok teknik ipucu değerli altının potansiyel bir ralliye hazırlandığına işaret ediyor.

Altın tutmaya devam

Çarşamba günü Fed’in para politikası kararı altın ve diğer birçok varlık için ciddi bir test anlamına gelirken birçok teknik ipucu değerli altının potansiyel bir ralliye hazırlandığına işaret ediyor.

Altın, 2016-202 yılları arasında yaşanan ralli sonrası kısmen yüzde 38,2’lik Fibonacci düzeltmesinin belirlediği bir bölgede destek buldu. Fibonacci oranları doğada doğal olarak gözlemlenebilen ve piyasalarda zıtlıkları betimlemek için kullanılan bir katsayılar dizisi olarak biliniyor. Altın pandemi döneminde bu destek seviyelerinden yükselişe geçmişti.

Dolarda zayıflama

Bloomberg Dolar Spot Endeksi aybaşında rekor seviyeleri görmesi sonrası yaklaşık yüzde 2’lik bir geri çekilme yaşadı. Bu durum güçlü dolar nedeniyle zarar gören değerli metal için daha iyi bir zemin oluşmasını sağladı.

Bollinger Modeli

Finansal araçlar ve emtialardaki dalgalanmaları analiz etmek için sık kullanılan bir yöntem olan Bollinger Bantları, altının geçtiğimiz yıl Mart ayında sırasıyla Bollinger Bant’ının dışında kalarak dip noktasını gördüğünü ve sonrasında bandın içerisine girerek yükselişe geçtiğini gösterdi. Benzer bir model günümüzde tekrar gözlemleniyor.

Buna ek olarak altın satışlarının 200 haftalık üssel ortalama seviyelerinde durduğu görülüyor. Bu yeni bir ralli için başlangıç olduğuna dair bir işaret olabilir. Üssel ortalamaların (EMA) önceki fiyatlar üzerinde basit hareketli ortalamalardan (SA) daha fazla etkili olduğu biliniyor.

RSI sinyali

Altının 14 haftalık göreli güç endeksi veya RSI analizi, değerli metalin 2018'in en düşük seviyesinden yüzde 48'lik tırmanışında 33'ün üzerinde kalma eğiliminde olduğunu gösteriyor. Bu RSI seviyesi, spot altının son düşüşünde yeniden tutuldu ve bu, uzun süreli boğa evresinin henüz bitmediğini düşündürebilir.

İlgili Haberler