Altın rekor seviyeye ulaştı, onu bırakın ve bu hisseleri alın

Altın rekor seviyeye ulaştı, onu bırakın ve bu hisseleri alın

Altın fiyatlarının rekor seviyelere yükselmesi, altın madenciğili yapan şirket hisselerine yansımadı. Şimdi sıra onlarda

A+A-

borsatek.com - Altın, son haftalarda ABD tahvil getirilerindeki düşüş ve zayıflayan ABD dolarının yanı sıra artan jeopolitik risklerin de etkisiyle rekor seviyeye ulaştı. Bu durum beraberinde altın madencileri ve altınla bağlantılı diğer hisse senetlerinin fiyatlarına da yansıdı. 

Altın, Perşembe günü ons başına 2.060 doların üzerinde işlem gördü ve Ağustos 2020'de ulaştığı 2.051,50 dolarlık rekor seviyesini aştı. Fiyat 2023'te %13 arttı, ancak kazançların büyük kısmı son iki ayda geldi. Altın, Ekim ayı başında ons başına 1.830 dolar civarında işlem görmesinden bu yana %12 değer kazandı.

O zamandan bu yana Orta Doğu'da savaş patlak verdi ve yatırımcıların gelecek yıl daha düşük bir Federal Rezerv faiz oranı hedefini fiyatlamasıyla tahvil getirileri yükselişini tersine çevirdi. Genel olarak yatırımcılar küresel çalkantı dönemlerinde altına akın etme eğilimindedir. Ayrıca düşük getiriler de faiz ya da kar payı ödemeyen altını daha cazip hale getiriyor. Altın gibi gümüş de yaklaşık sekiz aylık bir düşüş trendinin ardından yakın zamanda yükselişe geçti.

Fakat altın madencilerinin hisseleri, ürettikleri metalin fiyatındaki artışa neredeyse ayak uyduramadı. Yine de ufak ufak kıpırdanma belirtileri gösteriyor. New York borsasında yaygın olarak takip edilen VanEck Altın Madencileri borsa yatırım fonu, Ekim başından bu yana %16'lıkve cuma günü ise yaklaşık %9 artış gösterdi.

Teknik göstergeler, altın madenciliği hisse senetlerinde bir "yakalama rallisi"ni sinyali veriyor.

SentimenTrader'ın kıdemli araştırma analisti Dean Christians, "Elli yıldan uzun bir süredir sadece yedinci kez, altın vadeli işlemleri son üç yılda diğer tüm fiyatların %91'inden daha yüksek kapanırken, altın madenciliği endeksi %36'lık bir değerle aralığının alt yarısında yer aldı ve büyük bir ayrışma yarattı" dedi.

Geçmişte, altın fiyatı benzer şekilde üç yıllık aralığının üst ucunda ve madenciler alt ucunda olduğunda, Christians'ın verilerine göre, ikinci grup her seferinde altı ay sonra daha yüksek bir performans gösterdi, yani aradaki farkı kapattı.

Altın fiyatına gelince, ikinci peryotta yani güvenliğe kaçışla oluşan zirveden sonraki performansın o kadar güçlü olmadığı görülüyor. Özetle güvenliğe kaçış işlemleri sonsuza kadar devam etmiyor. Üstelik son dönemdeki yükselişin önemli bir kısmı Fed'in faiz oranlarını düşüreceği beklentisiyle gerçekleşti. Şimdi bu ihtimal gerçeğe dönüştüğünde altın için gerçek bir satış dalgası başlayacak. Yatırımcıların büyüme hisseleri gibi getiri sağlamayan diğer yatırımlara yönelmesi muhtemel.

Uzmanlar, altın madenciliği hisseleri gibi emtia bazlı varlıklar, emtiaların ortalamayı tersine çeviren doğası nedeniyle uzun vadeli yükseliş trendlerini sürdürmekte genellikle zorluklarla karşılaştığını belirtiyor. Bu özellik "al&tut" stratejisini zorlaştırıyor ancak konjonktürel yükselişler sırasında, getiriler kısa bir süre içinde olağanüstü olabiliyor.

Bu yıl altın fiyatı ile altın madenciliği yapan şirket hisseleri arasında görülen ayrışma ve ikinci grubun son dönemdeki ivmesi, bu dönemsel yükselişlerden birinin yakında yine gerçekleşeceğini gösteriyor.

 

İlgili Haberler