Analist hisseleri uçurdu; Tesla hisseleri yüzde 60 prim yapabilir

Analist hisseleri uçurdu; Tesla hisseleri yüzde 60 prim yapabilir

Tesla hisseleri beklentilere paralel olarak 'yapay zeka büyüsü' ile bugün açılış sonrası %6'dan fazla yükseldi

A+A-

Tesla (TSLA) hisseleri, önde gelen bir Wall Street analistinin elektrikli araç üreticisinin yapay zeka beklentileri konusu ile ilgili açıklamalarının yarattığı heyecanl Pazartesi günü %6'dan fazla artış gösterdi.

Morgan Stanley analisti Adam Jonas, "Tesla'nın yapay zeka büyüsünü ortaya çıkarmak" başlıklı bir araştırma notunda Tesla önerisini "Eşit Ağırlık"tan "Ağırlığını Artır"a yükseltti ve fiyat hedefini 250 dolardan yüzde 60'lık revizyonla 400 dolara çıkardı.

Jonas, notunda "Yatırımcılar uzun zamandır Tesla'nın bir otomobil şirketi mi yoksa bir teknoloji şirketi mi olduğunu tartışıyor. Biz her ikisi de olduğuna inanıyoruz, ancak buradan elde edilecek en büyük değerin yazılım ve hizmet gelirleri olacağını düşünüyoruz. Bize göre AWS'nin AMZN'nin toplam EBIT'inin %70'ine ulaşmasını sağlayan aynı güçler Tesla'da da işe yarayabilir ve sabit fiyatla araç satmanın çok ötesine geçen yeni adreslenebilir pazarlar açabilir," diye yazdı.

Jonas daha önce Haziran ayında Tesla'nın hisse senetlerindeki yükselişin ortasında yatırımcıların yapay zeka destekli rüyadan 'uyanmaları' gerektiğini söyleyerek Tesla'nın notunu düşürmüştü. Ancak şimdi Jonas, Tesla'nın tam otomatik sürüş modelini eğiten özel süper bilgisayar sistemi Dojo'ya odaklanıyor. Jonas'a göre Dojo, mobilite (yani robotaksiler) ve ağ hizmetlerinde daha hızlı benimsenme oranı sayesinde Tesla'nın piyasa değerine "500 milyar dolara kadar" katkı sağlayabilir.

Musk daha önce Tesla'nın şu anda çipleri için Nvidia'ya bağımlı olduğunu ve yüksek talep nedeniyle şu anda istediği kadar erişemediğini belirtmişti. Jonas, Tesla'nın bunun yerine Nvidia olmadan "daha verimli bir sistem geliştirebileceğini" düşündüğünü yazdı.

Tesla geçtiğimiz birkaç ay içinde, geçen hafta Hilton otelleriyle yaptığı anlaşma da dahil olmak üzere bir dizi süper şarj anlaşması yaptı. Süperşarj ağı Tesla için otomobil pazarı dışında başka bir gelir kaynağı olarak görülüyor ve çipleri bu büyüyen yatırımcı tezini daha da ileri götürebilir.

Analist Jonas, "Önemli ölçüde artan bilgi işlem gücü ve daha yüksek işlem hızları (gecikme) ile Tesla'nın araç yazılımından para kazanma yolu daha erken ve daha yüksek yinelenen gelir oranlarında gerçekleşebilir. Ayrıca ilk kez Tesla dışı filo lisanslama gelirini de Ağ Hizmetleri modelimize dahil ediyoruz, çünkü son şarj istasyonu işbirliğinin FSD lisanslamasına (görüşmeler devam ediyor) ve işletim sistemi lisanslamasına yayılmasını bekliyoruz, " diye yazdı. 

İlgili Haberler