Apple, AB'ye boyun eğdi; yeni iPhone, yeni şarj cihazı

Apple, AB'ye boyun eğdi; yeni iPhone, yeni şarj cihazı

Apple, başlangıçta karşı çıksa da AB'nin yasal düzenlemesine uymak zorunda kaldı

A+A-

Apple, 12 Eylül'de tanıtacağı yeni iPhone'u kesin olarak bir yeni bir USB-C şarj noktasına sahip olacak. 

Apple'ın telefonları şu anda Samsung da dahil olmak üzere rakiplerinin aksine tescilli Lightning adaptörünü kullanıyor.

Ancak Avrupa Birliği tarafından çıkartılan bir yasa, telefon üreticilerinin Aralık 2024'e kadar tüketicilere para tasarrufu sağlamak ve israfı azaltmak için ortak bir şarj bağlantısını benimsemelerini gerektiriyor.

Apple başlangıçta buna karşı çıkmıştı şimdi ise yeni iPad'ler gibi çoğu yeni Apple ürünü artık USB-C kullanıyor.

Yasal düzenleme Eylül 2021'de yürürlüğe girdiğinde, bir Apple temsilcisi BBC News'e şunları söylemişti: "Tek tip konnektörü zorunlu kılan katı düzenleme, inovasyonu teşvik etmek yerine engeller ve bu da Avrupa'daki ve tüm dünyadaki tüketicilere zarar verir."

Lightning'den USB-C'ye adaptörler Amazon dahil diğer elektronik mağazalarda halihazırda mevcut ve ayrıca 2017'de piyasaya sürülen iPhone 8'den bu yana tüm iPhone'lar kablosuz şarjı destekliyor.

Mevcut iPhone 14'ün bu özelliği kullanan son Apple cihazı olması nedeniyle, bu durum Apple Store'da 19 sterline satılan Lightning kablosunun büyük ihtimalle sonunun başlangıcı olabilir.

Bunun üründe küresel bir değişiklik ile gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz belli değil, ancak teknoloji devinin yalnızca Avrupa pazarı için telefonun farklı bir versiyonunu yapma olasılığı daha düşük.

Değişiklikler, önümüzdeki hafta firmanın yıllık sonbahar etkinliğinde tanıtılacak olan yeni iPhone 15 ve iPhone 15 Pro cihazlarında öngörülüyor.

AB'nin ortak şarj cihazı kuralı, AB'ye göre aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi "küçük ve orta ölçekli taşınabilir elektroniği" kapsıyor:

cep telefonları
tabletler
e-okuyucular
fareler ve klavyeler
GPS (küresel konumlandırma sistemi) cihazları
kulaklıklar, kulaklıklar ve kulaklıklar
dijital kameralar
el tipi video oyun konsolları
taşınabilir hoparlörler.

Kablolu bir kablo kullanılarak şarj edilen bu cihazların, kimin ürettiğine bakılmaksızın, bundan sonra AB'de satılabilmesi için bir USB Type-C bağlantı noktasına sahip olması gerekecek.

Dizüstü bilgisayarların da kurallara uyması gerekecek ancak üreticilerin değişiklikleri yapmak için daha uzun süreleri var.

AB'ye göre bu uygulama tüketicileri "gereksiz şarj cihazı alımlarından yılda 250 milyon €'ya kadar" masraf etmekten kurtaracak ve yılda 11,000 ton atığı azaltacak.

İlgili Haberler