Apple bir devri kapatıyor, Çin'i resmen terk ediyor

Apple bir devri kapatıyor, Çin'i resmen terk ediyor

Teknoloji devi Apple, Çin'deki üretimini azaltırken Hindistan'a yoğunlaşıyor. Açıklanan son verilere göre Apple iPhone üretiminin yüzde 14'ünü Hindistan'da üretmeye başladı bile ve bu oran giderek artacak.

A+A-

Apple artık iPhone'larının %14'ünü Hindistan'da üretiyor ve bu da şirketin Çin'in ötesine geçme çabalarını hızlandırdığını gösteriyor

Bu rakam, ülkede montajı yapılan 14 milyar dolarlık iPhone'a ya da şirketin amiral gemisi cihazlarının yaklaşık 7'de 1'ine karşılık geliyor ve geçen mali yıla kıyasla üretimi iki katına çıkarıyor. Hindistan'da montajı yapılan modeller, premium Pro ve Pro Max modelleri hariç olmak üzere iPhone 12'den en yeni iPhone 15'e kadar olan modelleri kapsıyor.

Apple, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin yabancı şirketler tarafından satılan ürünlerin %30'unun ülke içinde üretilmesini ya da imal edilmesini öngören "Made in India" girişimini tanıtmaya başlamasından bu yana Hindistan'da iPhone üretim merkezleri kuruyor.

Hindistan hükümeti, üretimdeki büyümenin Apple'ın tedarikçilerinde 150.000 doğrudan istihdam yarattığını söylüyor. Bu durum, ülkenin küresel bir üretim merkezi haline gelmesi hedefini gerçekleştirmek için Apple gibi yabancı şirketleri mali teşviklerle cezbeden Modi yönetimi için bir nimet.

Bloomberg'in kaynaklarına göre, Mart 2024'te sona eren mali yılda Hindistan'daki iPhone'ların yaklaşık %67'sini Foxconn ve yaklaşık %17'sini Pegatron monte etti. Geri kalan cihazlar Wistron tarafından üretildi.

Çin, Apple'ın en büyük iPhone montaj üssü ve en büyük denizaşırı pazarı olmaya devam etse de, Huawei gibi yerel satıcıların hızlı yükselişi ve hükümetin devlet işyerlerinde iPhone kullanımını yasaklaması nedeniyle Apple'ın gelirlerinin düştüğü bir ülke.

Apple'ın Çin'den uzaklaşması, şirketin artan jeopolitik gerilimler ve potansiyel aksaklıklar karşısında tedarik zinciri esnekliği ihtiyacı konusunda artan farkındalığına işaret ediyor. Hindistan'a yönelişte, hızla büyüyen akıllı telefon pazarı da dikkate alınmış olabilir - Apple geçen yıl Mumbai ve başkent Yeni Delhi'de ilk iki mağazasını açtı.

Ziraat Yatırım'ın "AL" önerisi verdiği 9 hisse

Ziraat Yatırım'ın "AL" önerisi verdiği 9 hisse

Ziraat Yatırım'ın model portföyde AL önerisi verdiği 9 hisse ile EKLE önerisi verdiği 1 hisse hakkında yayınladığı raporlar

İş Yatırım açıkladı: En az % 50 kazandıracak 11 hisse

İş Yatırım açıkladı: En az % 50 kazandıracak 11 hisse

BIST’de sektörüne göre ucuz ve en az %50 getiri potansiyeli olan 11 hisse senedi

Dört aracı şirket THYAO hiseleri için hedef fiyatlarını açıkladı

Dört aracı şirket THYAO hiseleri için hedef fiyatlarını açıkladı

Dört aracı kurumun Türk Havayolları THYAO hisse değerlendirmeleri açıklandı.

İlgili Haberler