Apple iPhone 15 geliyor, peki yatırımcılar ne bekliyor

Apple iPhone 15 geliyor, peki yatırımcılar ne bekliyor

Apple hisselerindeki değer kaybı Eylül ayında çıkması beklenen iPhone 15'in lansmanı üzerinde artan bir beklenti baskısı oluşturuyor. 

A+A-

Apple hisseleri, Temmuz sonunda gördüğü zirveden sonra yaklaşık yüzde 12 geri çekildi ve şu anda gerçekten bir yükselişe ihtiyaç duyuyor. Uzmanlara göre bu durum Eylül ayında çıkması beklenen iPhone 15'in lansmanı üzerinde artan bir beklenti baskısı oluşturuyor. 

Apple hisse senedi, 31 Temmuz'daki 196,19 $'lık rekor kapanışından bu yana, gerileyen borsa ve yatırımcıların ılımlı tepkisiyle karşılaşan ikinci çeyrek bilançolarının etkisiyle %12'den fazla değer kaybetti. Gelirler, hayal kırıklığı yaratan iPhone satışlarının baskısıyla bu dönemde %1 düştü. Apple, üçüncü çeyrekte de benzer bir satış performansı beklediğini, iPhone ve Servislerdeki iyileşmenin Mac ve iPad'lerde yıldan yıla önemli düşüşlerle dengeleneceğini açıkladı.

Evercore ISI analisti Amit Daryanani, Cuma günü yayınladığı bir araştırma notunda, şirketin henüz herhangi bir ürün lansman etkinliği duyurmamasına rağmen, 12 Eylül gibi kısa bir süre içinde gelebileceğini düşündüğü iPhone 15'ten neler beklenmesi gerektiğini anlattı. İşte bu beklentiler:

* Temel modellerde (iPhone 15 ve 15 Plus) Daryanani, eski modellerin üst kısmında yer alan "çentiğin" yerini iPhone 14'te Pro modellerde kullanılmaya başlanan "Dinamik Ada" özelliğinin almasını bekliyor. Bu, ekranın üst kısmında ön kamera ve diğer sensörleri içeren ve bildirimler ile uyarılar sağlayabilen küçük hap şeklindeki bir alan.

* Temel modeller muhtemelen A16 yonga setine yükseltilecek.

* Pro modellerde, LIPO (düşük enjeksiyonlu basınçlı kalıplama) adı verilen yeni bir üretim teknolojisi sayesinde çerçevenin yaklaşık %30 oranında küçüleceğini söylüyor. Telefonların kenarları için kullanılan malzeme paslanmaz çelikten titanyuma değiştirilecek. Kenarların daha pürüzsüz olması bekleniyor.

* Ayrıca Pro modellerdeki kameraların büyük bir yükseltme alacağını düşünüyor.

* Pro modeller muhtemelen daha hızlı olması beklenen ve muhtemelen daha iyi pil ömrü sağlayan yeni A17 yonga setine yükseltilecek.

* Yeni telefonların, mevcut tescilli Lightning konektörlerinin yerine USB-C konektörlerini içermesi bekleniyor. USB-C'nin diğer birçok tüketici cihazı için bir standart olduğu göz önüne alındığında, şirketin daha az şarj kablosu satması muhtemeldir. Sonuç olarak şarj hızlarının artması bekleniyor.

* Daryanani, Pro modellerinin fiyatlarının iPhone 14 fiyatlarından daha fazla olacağını düşünüyor.
Analist, güncellemelerin iPhone müşterilerini cihazları yenilemeye yönlendireceğini ve daha fazla alıcıyı daha yüksek fiyatlı modellere iteceğini düşünüyor. Daryanani, Apple hisseleri için Outperform notunu ve 210$ hedef fiyatını koruyor.

Apple hisseleri cuma günü  %0,3 düşüşle 173,49$'dan işlem gördü. S&P 500SPX -0,01% %0,2 düşüş gösterdi.

İlgili Haberler