Apple yapay zeka ile iPhone satışlarını patlatabilir

Apple yapay zeka ile iPhone satışlarını patlatabilir

Teknoloji devi Apple, pazartesi günü gerçekleştirdiği WWDC 2024 zirvesinde Apple Intelligence adını verdiği yapay zeka sistemini duyurdu. Peki bu teknoloji iPhone satışlarını artırmada etkili olabilir mi?

A+A-

Apple'ın Geliştirici Konferansı, yazılımını ChatGPT de dahil olmak üzere en son yapay zeka teknolojisiyle donatmaktan çok daha fazlasını içeriyordu. Aynı zamanda bu yenilik, daha fazla iPhone satmakla da ilgiliydi.

Tüketici harcamalarındaki dalgalanmalar ve yeniden canlanan teknoloji rakipleriyle karşı karşıya kalan Apple, 1 milyardan fazla müşteriden oluşan sadık hayran kitlesini canlandırmanın ve en çok satan ürününün satışlarındaki düşüşü tersine çevirmenin bir yolu olarak yapay zekaya başvurdu.

Birçok analist, çalışması için en az bir iPhone 15 Pro veya Pro Max gerektiren yazılımın, yeni satın alımları teşvik edebileceğini söyledi. Bazıları, Apple'ın 2020'de piyasaya sürdüğü ve kısmen 5G bağlantısıyla tüketicileri kendine çeken iPhone 12'den bu yana en büyük yükseltme döngüsünün sonbaharda gerçekleşeceğini öngördü.
D.A. Davidson'dan analist Gil Luria, "Bugün gördüğümüz şey, o zamandan beri gördüğümüz her şeyden daha zorlayıcıydı" dedi.

Şirket, Apple Intelligence adını verdiği ve komut üzerine metin, görüntü ve diğer içerikleri oluşturabilen yapay zeka yaklaşımını sergiledi.

Apple, yapay zekasının nasıl özel emojiler, arkadaşlara mesaj atmak için bir karikatür veya bir e-postanın daha profesyonel görünmesini sağlayan düzenlemeler oluşturabileceğini gösterdi. Dijital yardımcısı Siri de kullanıcılara ChatGPT'nin yardımını isteyip istemediklerini sorabiliyordu.

Bazı analistler, tüketicilerin telefonlarına daha fazla yapay zeka almak için Apple mağazalarına koşmayacağını tahmin ederek şüpheciliklerini dile getirdiler.

Forrester analisti Dipanjan Chatterjee, "Belki yeni ve geliştirilmiş Siri destekli, akıllı Apple cihazlarında son zamanlarda kan kaybeden cihaz gelirinin bir kısmını durdurmaya yetecek kadar olabilir, ancak yeni bir takipçi grubu oluşturmak için yeterli değil" dedi.

Global X'ten Tejas Dessai, "Yatırımcılar yapay zeka konusunda Apple'dan daha kapsamlı ve iddialı bir strateji istiyor" diye ekledi. Şirketin hisseleri haber üzerine %2 düştü.

Beğenilsin ya da beğenilmesin, Apple'ın yapay zeka özellikleri her iPhone'a gelmeyecek. Şirket, akıllı telefon müşterilerinin Apple'ın 2023'te satmaya başladığı iPhone 15 Pro veya Pro Max'e yükseltmeleri gerektiğini söyledi. Bir kullanıcının cihazındaki verileri özel olarak işleyebilmesi için inşa edilen yapay zeka, Apple'ın yeni akıllı telefonlarındaki çiplere bağlı.

Wedbush Securities analisti Dan Ives'a göre bu büyük bir fırsat. Ives, yaklaşık 270 milyon iPhone'un dört yıldır yükseltilmediğini tahmin ediyor.

Ives, "Apple Intelligence birçok kişinin beklediği katil uygulama olduğu için Apple kurulu tabanının %15'inden fazlasının iPhone 16'ya geçeceğini tahmin ediyoruz" dedi.

iPhone 16'nın bu sonbaharda piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Deepwater Asset Management'ın yönetici ortaklarından Gene Munster, Apple'ın bir diğer başarısının da ChatGPT ile kolay kullanımlı entegrasyon olduğunu söyledi. Munster "Yapay zeka kullanımındaki sürtünmeyi gerçekten ortadan kaldırıyorlar" dedi.

Şirketin son yıllık raporuna göre, Apple'ın Eylül 2023'te sona eren mali yılındaki iPhone geliri, bir önceki yıl 205,5 milyar dolardan 200,6 milyar dolara geriledi.

Yine de yapay zeka, Apple'ın tüketiciler için cazibesinin sadece bir parçası. Oppenheimer & Co'dan Martin Yang'a göre, tüketiciler öncelikli olarak daha büyük bir iPhone ekranı ya da daha iyi bir kamera istiyor olabilirler, ancak yapay zeka güncellemeleri erken benimseyenlere hitap edecek ve uygulamalar içinde ve arasında eylemde bulunma yetenekleriyle öne çıkacak.

Yang, "Bu eylem kısmı, Apple'ı tüketici yapay zekasında anında lider yapacaktır" dedi.

İlgili Haberler