Apple'ın 3 trilyon dolarlık tahtı sallanıyor

Apple'ın 3 trilyon dolarlık tahtı sallanıyor

Apple, dünyanın en değerli şirketi özelliğini kaybedecek mi

A+A-

Apple dünyanın en değerli şirketi olma özelliğini her an yitirebilir. 2023'te Microsoft'un hisseleri Apple'a kıyasla daha güçlü bir yıl geçirdi ve sonunda iki şirket arasındaki piyasa değeri farkı 100 milyar dolara kadar geriledi.

Şu anda 2,73 trilyon dolar değerinde olan Microsoft, 2,83 trilyon dolar değerindeki Apple'dan yaklaşık 100 milyar dolar daha az değere sahip. Apple, 17 Kasım 2021'de sona eren 14 seanstan bu yana Microsoft'tan daha az değerli olmamıştı ve piyasa değeri farkı 22 Kasım 2021'den bu yana bu kadar küçük olmamıştı.

Microsoft'un hisseleri Apple'a kıyasla biraz daha güçlü bir yıl geçirdi ve 2023'te Apple'ın %48'lik artışına kıyasla %57 yükseldi. Devamında Microsoft hisseleri de 2024'e daha az kayıpla başladı.

Azure, Microsoft'un yükselişinin arkasındaki itici güç

Microsoft hisselerindeki yükseliş, kurumsal harcamaların artması ve şirketin Azure bulut bilişim işine yardımcı olmasıyla gerçekleşti. Azure aynı zamanda yapay zeka çılgınlığından da faydalandı ve analistler yapay zekanın şirketin rakibi Alphabet Inc.'in bulutta daha iyi performans göstermesine yardımcı olduğunu belirtiyor.

Yapay zeka, Microsoft'un geleceği için anahtar

Microsoft'un işi yapay zekaya başka şekillerde de bağlı ve önümüzdeki yıl için önemli bir test, müşterilerin şirketin üretkenlik ve diğer yazılım tekliflerinde yapay zeka geliştirmeleri için ödeme yapıp yapmayacağı.

Apple, Çin'de artan rekabet ve makroekonomik baskıyla mücadele ediyor

Öte yandan Apple, Çin'de artan rekabet ve tüketici harcamaları üzerindeki genel makroekonomik baskıyla uğraştığı için son çeyreklerde işlerinin durgunlaştığı görüldü. Şirket dört çeyrek üst üste yıldan yıla gelir düşüşü kaydetti ve bazı analistler 2024 yılında akıllı telefon pazarında baskının devam etme potansiyeli konusunda uyarıda bulunarak hisse senedinin notunu düşürdü.

İlgili Haberler