Arjantin 20 milyar dolar zarara yol açan şiddetli kuraklığın pençesinde

Arjantin 20 milyar dolar zarara yol açan şiddetli kuraklığın pençesinde

Türkiye'yi de etkisi altına alan kuraklık tehlikesi dünyayı da olumsuz etkiliyor. Güney Amerika ülkesi Arjantin'de artan kuraklık nedeniyle 20 milyar dolarlık zararın meydana geldiği ifade ediliyor.

A+A-

Arjantinli tarım şirketlerinden oluşan bir konsorsiyum Cuma günü yaptığı açıklamada, tarihi kuraklık ve yaz ortası donları nedeniyle bu sezonki soya fasulyesi ve mısır hasadı tahminlerini düşürdüklerini ve bunun ülkeye 20 milyar dolardan fazlaya mal olabileceği uyarısında bulundu.

Dünyanın en büyük soya yağı ve soya küspesi ihracatçısı ve üçüncü en büyük mısır ihracatçısı olan Arjantin, Santa Fe eyaletindeki Rosario tahıl borsası tarafından son 60 yılın en kötüsü olarak tanımlanan şiddetli bir kuraklıktan etkilendi.

CREA konsorsiyumu bir raporunda, "Arjantin, kuraklık ve don nedeniyle verimli bölgelerin çoğunu etkileyen bir iklim felaketinin neden olduğu tarımsal kayıplar nedeniyle bu yıl 20 milyar dolardan fazla kaybetme yolunda ilerliyor" dedi.

CREA yaptığı açıklamada, 2022/23 sezonu için ilk tahmin olan 50 milyon tondan 31,2 milyon ton soya fasulyesi hasadı beklediğini belirtti. Mısır çiftçilerinin ise altı ay önceki 55,2 milyon tonluk tahminlerine kıyasla sezon için 38,6 milyon tonluk üretim yapacakları tahmin ediliyor.

Son tahminler Arjantin'in ilk tahminlere göre %38 daha az soya ve %30 daha az mısır üreteceği anlamına geliyor. CREA, tahminlerin önümüzdeki haftalarda daha da aşağı doğru revize edilebileceğini söyledi.

Perşembe günü Buenos Aires tahıl borsası, önümüzdeki haftalarda 33,5 milyon tonluk mevcut soya fasulyesi hasat tahminini ne kadar azaltacağını söylemeden daha da düşüreceğini açıkladı.

İlgili Haberler