Arjantin ve Paraguay faiz artırdı, Meksika sırada

Arjantin ve Paraguay faiz artırdı, Meksika sırada

Latin Amerika ülkelerinden Arjantin, politika faizini %44,5'e Paraguay ise %6,25'e çıkardı. Meksika Merkez Bankası'nın ise politika faiz oranını 50 baz puan artırması bekleniyor.

A+A-

Arjantin merkez bankası, enflasyon hızlanmaya devam ederken gösterge faiz oranını bu yıl üçüncü kez yükseltti. Yetkililer, 28 gün vadeli gösterge Leliq oranını 200 baz puan artırarak %44.5'e çıkardı. Duyuru, Başkan Alberto Fernandez'in geçen hafta "enflasyonla savaş" ilan etmesi ve günler sonra hükümetin fiyat artışlarıyla mücadele etmek için "gerekli tüm önlemleri" alacağını eklemesinden sonra geldi.

Borçlanma maliyetlerini Arjantin'in yıllık %52 enflasyon oranının üzerine çıkarmak, hükümetin Uluslararası Para Fonu ile beklemede olan programında üzerinde anlaşmaya vardığı para politikasının temel direğir. Dünkü faiz oranı artışı, bileşik faizi oluşturan efektif yıllık oranı %53,3'e yükseltiyor.

Merkez bankası, efektif yıllık oranın, IMF'nin pozitif oran hedefine uymak için enflasyonu aşması gereken oran olduğunu düşünüyor.

Paraguay, hızlanan enflasyon karşısında faizi %6,25'e çıkardı

Paraguay merkez bankası, on yıldan fazla bir süredir en yüksek hızda seyreden enflasyonu yavaşlatmak amacıyla gösterge faiz oranını yedi yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Politika yapıcılar, Şubat ayındaki 25 baz puanlık artışın ardından temel faiz oranını 50 baz puan artırarak %6,25'e yükseltti. Yönetim kurulu üyeleri aylık faiz belirleme toplantısının ardından yaptıkları açıklamada, enflasyonun kademeli olarak %4 hedefine yakınlaşmasının beklendiğini söyledi.

Merkez bankası, kuraklık nedeniyle bu yıl daha yavaş büyüme beklentilerinin ekonomideki enflasyonist baskıları sınırlayabileceğini belirtti.

Meksika Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artıracak 

Meksika Merkez Bankası'nın, 24 Mart için planlanan bir sonraki para politikası toplantısında faiz oranını 50 baz puan (bps) artırması bekleniyor. Citibanamex'in anketine katılan 32 kişi, 50 baz puanlık artış konusunda görüşbirliğinde. 2022 ve 2023'ün sonu için medyan para politikası oranı beklentisi, önceki %7,50 ve %7,75'ten sonra şimdi sırasıyla %7,75 ve %8,00'de bulunuyor.