Arjantin'de enflasyon yüzde 210'u aştı, yeni rekorunu kırdı

Arjantin'de enflasyon yüzde 210'u aştı, yeni rekorunu kırdı

Arjantin'de enflasyon yüzde 210 seviyesini aşarak 1990'ların başından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

A+A-

Latin Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisi olan Arjantin'de enflasyondaki yükseliş hız kesmeden devam ediyor. Ülkede yıllık bazda fiyat artışları yüzde 210'un üzerine çıkarak 1990'ların başından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Arjantin Ulusal İstatistik Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre, tüketici fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 25,5 artış gösterdi. Piyasa beklentisi artışın yüzde 28,0 olacağı yönündeydi. Böylece yıllık enflasyon oranı yüzde 160,9'dan yüzde 211,4'e çıktı. Piyasa beklentisi yüzde 215 artış olacağı şeklinde oluşmuştu.

Arjantin'de yeni Cumhurbaşkanı Javier Milei'nin 10 Aralık'ta görev başlamasının ardından, ekonomiyle ilgili şok kararlar açıklandı. Cumhurbaşkanı Milei, yeni bir önlem paketi açıklarken, planın kısa vadede acı verici olacağını, ancak mali açığı azaltmak ve üç haneli enflasyonu düşürmek için gerekli olduğunu söyledi.

Böylece Arjantin'de enflasyon, bu konuda bölgesel rakibi olan Venezuela'yı geride bıraktı. Venezuela'da son aylarda fiyatlarda yaşanan düşüşle enflasyonun yıllık yüzde 193 civarına indiği hesaplanıyor.

İlgili Haberler