Asya borsaları Çin'in etkisiyle düştü, dolar geriledi

Asya borsaları Çin'in etkisiyle düştü, dolar geriledi

Asya hisseleri, tatil nedeniyle kapalı olan Wall Street'ten gelen küçük yönlendirmelerle Cuma günü Çin tarafından aşağı çekilirken, yatırımcıların ABD faizlerinin zirveye ulaştığına dair iddiaları nedeniyle dolar gerilemeye devam etti.

A+A-

Asya borsalarında gevşeme sürerken, dolar da zayıflıyor. Yen, Japonya'nın çekirdek tüketici enflasyonunun Ekim ayında beklenenden daha az olmakla birlikte yeniden yükseldiğini ve fabrika faaliyetlerinin art arda altıncı ayda da daraldığını gösteren verilerin ardından çok az değişti.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,4 geriledi ancak haftalık %0,9'luk bir kazanca doğru ilerliyor. Yatırımcıların ABD'deki faiz oranlarının zirve yaptığına giderek daha fazla güven duyması ve tartışmaların gelecekteki faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızına kaymasıyla Kasım ayında şu ana kadar %7,1'lik bir artış gösterdi.

Japonya piyasaları (.N225) tatilden döndü ve Nikkei (.225) %1,0 artışla Pazartesi günü ulaştığı 33 yılın en yüksek seviyesine doğru ilerledi.

Çin'in mavi gemileri (.CSI300) %0,3 düşerken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi (.HSI) %1,3 gerileyerek önceki günkü yüksek kazançlarını tersine çevirdi. Hong Kong'da listelenen Çinli geliştiriciler (.HSMPI), Pekin'in kuşatılmış sektörü desteklemek için aldığı daha fazla destek önlemiyle Perşembe günü %6,4 sıçradıktan sonra %0,7 değer kaybetti.

AMP'nin baş ekonomisti Shane Oliver, "Hisse senedi piyasaları çok hızlı bir şekilde toparlandığı için teknik olarak aşırı alım yaptılar, bu nedenle piyasalarda bir konsolidasyon döneminden geçmemiz oldukça olası" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sözde Noel Baba rallisinden bahsedilir, ancak Noel Baba rallisi çoğu zaman Aralık ayının son iki haftasında gerçekleşmez. Dolayısıyla piyasaların yönsüz bir şekilde dolanıp durduğu birkaç hafta geçirebiliriz."

Gece boyunca ABD piyasaları Şükran Günü tatili nedeniyle kapalıydı. Avrupa'da, beklenenden biraz daha iyi gelen Euro Bölgesi PMI verileri Euro'yu ve hisse senetlerini yükseltirken, İsveç Merkez Bankası'nın faiz oranlarını sabit bırakmasıyla İsveç Kronu düştü.

Avrupa Merkez Bankası Ekim ayı politika toplantısının tutanakları, Euro bölgesi enflasyonunun beklendiği gibi, hatta biraz daha hızlı düştüğünü gösterdi, ancak politika yapıcıların faiz artırımı olasılığını masada tutmaları gerektiğini öne sürdü.

Nakit Hazine tahvilleri Asya'da işlem görmeye devam ederken bir miktar düştü ve iki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 2 baz puan artışla %4,9338'e ve gösterge on yıllık tahvillerin getirisi 4 baz puan artışla %4,4568'e yükseldi.

Döviz piyasalarında dolar, emsalleri karşısında 103,71 seviyesine gerileyerek üç ayın en düşük seviyesi olan 103,17'ye yaklaştı.

Bir iş anketinden gelen güçlü sonuçlar, piyasaların İngiltere Merkez Bankası'ndan ilk faiz indiriminin ne zaman geleceğine dair bahisleri geri çekmesine yol açarken, sterlin 2-1/2 ayın zirvesi olan 1,2575 dolara yaklaştı.

Petrol fiyatları, OPEC+ toplantısının ertelenmesine ilişkin endişelerle %1'den fazla düştükten sonra karışık seyretti. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,3 artışla varil başına 81,69 dolar olurken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,6 düşüşle varil başına 76,65 dolara geriledi.

Altın fiyatları ons başına 1.992,75$ seviyesinde yatay seyretti.

İlgili Haberler