Kara Cuma Amazon'a yaramadı, yüzlerce işçi ayaklandı

Kara Cuma Amazon'a yaramadı, yüzlerce işçi ayaklandı

Avrupa'nın dört bir yanındaki işçiler ve aktivistler Cuma günü ABD'li e-ticaret devi Amazon'a karşı gösteriler düzenleyerek, yılın en yoğun alışveriş günlerinden birinde malların Amazon koli dolaplarına ulaşmasını engellemeyi amaçlıyor.

A+A-

ABD'de Şükran Günü tatilinin ertesi günü olan Kara Cuma'da birçok perakendeci satışları artırmak için fiyatları düşürüyor. Başlangıçta ABD'deki büyük mağazalarda sıraya giren kalabalıklar, bu yıl 17 Kasım'dan 27 Kasım'a kadar on günlük tatil indirimlerinin reklamını yapan Amazon'un da etkisiyle giderek online ortama taşındı ve küreselleşti.

İşçi sendikası Verdi, Amazon'un 2022'deki satışlarına göre en büyük ikinci pazarı olan Almanya'da Bad Hersfeld, Dortmund, Koblenz, Leipzig ve Rheinberg'deki beş sipariş karşılama merkezinde çalışan işçilerin toplu ücret anlaşması talebiyle Perşembe gece yarısından itibaren 24 saat süreyle greve gideceğini açıkladı.

Almanya'daki bir Amazon sözcüsü, işçilere adil ücretler ödendiğini, başlangıç maaşının saatte 14 avrodan (15,27 dolar) fazla olduğunu ve ek avantajlara sahip olduklarını belirterek, Kara Cuma siparişlerinin teslimatının güvenilir ve zamanında yapılacağını sözlerine ekledi.

GMB sendikasına göre Amazon'un İngiltere'nin Coventry kentindeki deposunda çalışan 1.000'den fazla işçi, uzun süredir devam eden ücret anlaşmazlığının bir parçası olarak Cuma günü greve gidecek. Sendikacılar ayrıca Amazon'un Londra'daki Birleşik Krallık merkezinde de bir gösteri düzenliyor.

Bir Amazon İngiltere sözcüsü, grevin herhangi bir aksamaya neden olmayacağını söyledi.

Amazon'un paket dolapları da hedef alınıyor. Birçok Amazon müşterisi siparişlerini almak için tren istasyonlarında, süpermarket otoparklarında ve sokak köşelerinde bulunan dolapları kullanıyor.

Fransa'da küreselleşme karşıtı örgüt Attac, aktivistleri posterler ve bantlarla donatarak teslimat görevlilerinin ve müşterilerin bunları açmasını engellemeye teşvik ediyor.

Kara Cuma'yı "aşırı üretim ve aşırı tüketim kutlaması" olarak nitelendiren Attac, protestoların Fransa genelinde 100 Amazon dolabının hedef alındığını tahmin ettiği geçen yıla göre daha geniş çaplı olmasını beklediğini söyledi.

İtalyan sendikası CGIL Castel San Giovanni deposunda Kara Cuma grevi çağrısında bulunurken, İspanyol sendikası CCOO Amazon depo ve teslimat çalışanlarına Amazon'un on günlük indiriminin son günü olan "Siber Pazartesi" günü her vardiyada bir saatlik grev yapma çağrısında bulundu.

UNI Global Union tarafından koordine edilen küresel bir kampanya olan "Make Amazon Pay", Kara Cuma'dan Pazartesi gününe kadar 30'dan fazla ülkede grev ve protestoların yapılacağını söyledi.

İlgili Haberler