Asya borsaları merkez bankalarının açıklamalarına odaklandı

Asya borsaları merkez bankalarının açıklamalarına odaklandı

Asya hisseleri, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde daha yüksek faiz oranlarının görüleceği ve muhtemelen her ikisinde de parasal sıkılaştırma döngüsünün sona ereceği merkez bankası toplantılarıyla dolu bir haftaya hazırlanıyor.

A+A-

Piyasalar ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın çeyrek puanlık artırımlarını tamamen fiyatlamış durumda, bu nedenle odak noktası Fed Başkanı Jerome Powell ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın gelecek hakkında ne söyleyeceği olacak. 

NatWest Markets analisti John Briggs, "Her ikisi için de bunun döngüdeki son artış olmasını bekliyoruz, ancak ne Lagarde ne de Powell'ın şahin tonlarını korumak ve verilere bağlı kalmak yerine zirvenin içinde olduğuna dair sinyal vermesi muhtemel değil" dedi ve ekledi:

"Ancak her iki bölgedeki faaliyet ve enflasyon verileri, sıkılaştırma döngüsünün sona ermesini haklı çıkaracak kadar yumuşamıştır ve muhtemelen daha da yumuşayacaktır."

Cuma günü toplanacak olan Japonya Merkez Bankası'nın süper gevşek politikasını değiştirmeyeceği düşünülse de, bazı Batılı bankalar getiri eğrisini kontrol etme duruşunda bir değişiklik yapılabileceği yönünde spekülasyonlar yapıyor.

Reuters geçen hafta BOJ politika yapıcılarının politikayı değiştirmeden önce ücretlerin ve enflasyon oranının yükselmeye devam ettiğinden emin olmak için daha fazla veriyi incelemeyi tercih ettiğini, ancak kararın yine de yakın bir görüşme olabileceğini bildirdi.

Rapor yene değer kaybettirdi ve Japonya'nın Nikkei endeksine erken saatlerde %1,1'lik bir kazanç sağlarken, MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi neredeyse hiç değişmedi.

Çin'in bu haftaki Politbüro toplantısında daha fazla teşvik açıklanabilir, ancak yatırımcılar şu ana kadar Pekin'in eylemlerinden etkilenmedi.

Çin mavi çipleri %0,2 düşerken, emlak geliştiricisi Country Garden borç endişeleriyle geriledi.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,2 gerilerken, FTSE vadeli işlemleri yatay seyretti. S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri bu haftaki kazanç dalgası öncesinde çok az değişti.

Alphabet, Meta, Intel, Microsoft, GE, AT&T, Boeing, Exxon Mobil, McDonald's, Coca Cola, Ford ve GM gibi büyük şirketler raporlama yapıyor.

Wedbush analistleri, "Bulut devleri Microsoft, Google ve Amazon'un önümüzdeki birkaç hafta içinde, bu ortamda BT harcamalarının/projelerinin yönünü belirgin bir şekilde olumlu yönde değiştiren yapay zeka ağırlıklı bir odaklanma ile bulut avantajı sağlayacağına inanıyoruz" dedi.

S&P 500'ün 20'lik kazanç katsayısını ve bugüne kadarki %19'luk kazancını haklı çıkarmak için sonuçların iyi olması gerekecek.

Goldman Sachs analistleri, "Faizler ve hisse senetleri arasındaki uzun vadeli ilişki, beklenen büyümedeki iyileşme ve yapay zeka iyimserliğinden yararlanan hisse senetlerindeki yüksek piyasa konsantrasyonu göz önüne alındığında, daha yüksek faizlere rağmen son değerleme genişlemesinin makul olduğuna inanıyoruz" diye yazdı ve şöyle devam etti:

"Temel tahminimiz S&P 500 F/K katsayısının yılsonuna kadar 19x'e hafif bir daralma göstereceğini varsaymakla birlikte, geride kalanların katsayılarının 'yetişmesi' veya getirilerin düşmesi halinde değerlemelere yönelik risklerin yukarı yönlü olacağına inanıyoruz."

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi %3,85 ile son zamanların en yüksek seviyesi olan %4,094'ün altında sabit kaldı.

BOJ raporunun ardından Cuma günü %1,3 artış gösteren ABD doları bir miktar gerileyerek 141,37 yen seviyesine indi. Kazançlar doları genel olarak yükseltti ve Euro'yu 1,1123$'da ve son zirve noktası olan 1,1276$'da bıraktı.

İspanya'nın asılı bir parlamentoya doğru gittiği haberlerine belirgin bir tepki gelmedi, ancak yerel piyasalar açıldığında borçları baskı altına girebilir.

Dolardaki yükseliş altını ons başına 1.961$'a geri çekti ve geçen haftanın zirvesi olan 1.987$'dan uzaklaştırdı.

Petrol fiyatları, arzın daralması nedeniyle dört hafta üst üste yükseldikten sonra Pazartesi günü erken saatlerde kar alımlarıyla karşılaştı.

Brent 43 sent düşüşle varil başına 80,64 dolara gerilerken, ABD ham petrolü 42 sent kayıpla 76,65 dolara düştü.

İlgili Haberler